Оприлюднено прогноз врожаїв в Україні

У 2017 році валова продукція рослинництва прогнозується на рівні 175,6 мільярдів гривень. Ця сума на 5,1% менша, ніж минулого року. Зменшаться обсяги виробництва усієї продукції рослинництва, за винятком жита, гороху та ріпаку, пише “Агро-Центр”.

Про результати скоригованих прогнозів розповів директор Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки”, академік Юрій Лупенко. Науковці здійснюють прогнози за трьома сценаріями – оптимістичним, песимістичним та середнім.

Стан посівів зернових культур і несприятливі погодні умови вказують, що прогноз можливий за песимістичним варіантом, крім кукурудзи та рису, з якими ситуація трохи краща. По решті культур прогноз оцінюється за песимістичним варіантом, крім сої, плодів та ягід і винограду, урожай яких прогнозується за середнім варіантом.

Обсяги виробництва зернових і зернобобових культур 2017 року зменшаться порівняно з минулим роком на 10,7% – до 59,04 млн т. Основна причина полягає у зменшенні урожайності, яка прогнозується меншою на 11,6%, зауважив академік.

Пшениці цього року може бути зібрано на 17,9% менше, ніж торік. Внаслідок зменшення площі під ячменем та зниження його урожайності, виробництво цієї культури може зменшитися на 23,3% порівняно з 2016 роком.

Зниження на 5% урожайності гречки може призвести до зменшення обсягів її виробництва на 9,3%. Найбільший спад – 51% – прогнозується по просу. Причина – зменшення на 44,2% площ під посівами цієї культури. Зменшаться також обсяги виробництва вівса (-23%) та сорго (-17,6%).

Майже на рівні минулорічних показників прогнозується виробництво кукурудзи та рису. Виробництво гороху зросте на 10,3% внаслідок збільшення площ під культурою на 60,6%. Жита прогнозується зібрати на 7,7% більше, ніж торік. За прогнозами науковців Інституту аграрної економіки, серед олійних культур зростуть лише обсяги виробництва ріпаку. Вони прогнозуються на рівні 183,8% проти показників 2016 року внаслідок збільшення площ посіву на 94,7%.

Виробництво соняшнику зменшиться на 4,8% за рахунок скорочення посівних площ на 7,4%. Валовий збір сої зменшиться проти минулого року на 4,5%. Виробництво цукрових буряків зменшиться на 6%, в основному за рахунок прогнозованого зниження їх урожайності на 10,2%. Обсяги виробництва картоплі зменшаться на 3,1%. Валовий збір овочів зменшиться проти 2016 року на 6,8% внаслідок зменшення їх урожайності на 7,1%. Плодів та ягід буде зібрано на 3,7% менше, ніж торік. За прогнозом, виробництво винограду очікується на рівні минулого року.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: