Українські водосховища за солоністю, як лимани – винними називають дорожників

Боротьба з ожеледицею і посипання доріг солевмісними складами привели до того, що українські водосховища по солоності вже прирівнюють до морських лиманів. Адже з відлигою всі ці реагенти з струмками змиваються в Дніпро, пише “Агро-Центр”.

Як розповів голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков, сьогодні не поодинокі випадки, коли в Каховському та Кременчуцькому водосховищах зустрічається риба – голка і дрібні медузи, а це мешканці солоної води морських лиманів.

“На сьогодні в Україні налічується 63 тис. річок, 1,1 тис. водосховищ, 40 тис. озер, 400 тис. ставків. У нас 1 млн 100 тис. га прісної води – і в той же час ми на європейській карті значимося як маловодна країна. Тому що ми так забруднили свої водойми, що не можемо брати з них питну воду”,

– акцентував Олександр Чистяков.

За його словами, всі роки Незалежності в Україні до водойм відношення чисто споживче, а часом таке, що межує зі злочином.

“Багато річок перегородили дамбами, а вбивши течію – вбиваєш річку, вона не в змозі змити все, що до неї потрапляє. У той же час по берегах стоять мегаполіси, металургійні та хімічні гіганти зі своїми стоками і сливами, як результат – вода у водосховищах містить всю систему Менделєєва. А також змиті дощами хімікати з полів, фосфати які по каналізаційним трубам потрапляють з наших пральних машин, все це провокує зміну еко системи Дніпровських водосховищ. А вони наш основний водозабір питної води. З Дніпра п’ють 2/3 населення країни. Зараз воді присвоєно 4 клас, а очисні споруди радянського зразка розраховані на 2 клас. І вони не справляються з очищенням такої брудної води. Все це ми відчуваємо вдома, тому що та вода, яка потрапляє до нас в квартири, по 50-ти річним заіржавілим трубам, без додаткового очищення або кип’ятіння не придатна для пиття. Україна все більше залишається без питної води! І це робимо ми самі… – підкреслив експерт. – В 2017 році, в наші водойми потрапило понад 2 млрд куб. м. стоків, і тільки дві третини з них пройшли хоч якусь очистку. І все це потрапило в річки…”

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: