Як безкоштовно отримати землю в Україні?

“Громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності в таких розмірах” – саме так написано у Земельному кодексі. Щоправда, значна частина українців не знають про можливість отримати землю фактично безкоштовно, пише “Агро-Центр”.

Отримати землю безкоштовно можливо, адже таке право передбачене законодавством України. Щоправда, це коштуватиме чималого терпіння та зусиль. Процес приватизації землі застряг у бюрократичних процедурах і може затягнутися до двох років. Ми вирішили описати цей тривалий і важкий процес.

На що ми маємо право?

Згідно зі статтею 121 Земельного кодексу, українець може отримати 5 земельних ділянок різного призначення і з різними розмірами:

– для ведення сільського господарства – не більше двох гектарів;
– для ведення садівництва – не більше 0,12 гектара;
– для будівництва і обслуговування будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах – не більше 0,25 гектара, в селищах – не більше 0,15 гектара, в містах – не більше 0,10 гектара;
– для індивідуального дачного будівництва – не більше 0,10 гектара;
– для будівництва індивідуальних гаражів – не більше 0,01 гектара.

З чого почати?

Перш за все, потрібно знайти вільну земельну ділянку. Отримати можна ділянку в будь-якому регіоні країни, незалежно від місця проживання. Першою інстанцією, куди потрібно звернутися, є органи місцевого самоврядування, які відповідають за земельну ділянку, яку ви хочете отримати. Якщо ж земля перебуває за межами населених пунктів – звертайтеся до територіального відділення Держгеокадастру. Варто зазначити, що в селі землю отримати легше, ніж у місті.

Перевірити, чи вільна земельна ділянка можна за допомогою публічної кадастрової карти України.

За земельну ділянку вам платити не потрібно, але щоб оформити відповідні документи – доведеться витратити від трьох до п’яти тисяч гривень.

Отож, по порядку. Яка процедура?

Дізнавшись, чи земельна ділянка вільна, пишемо заяву в органи місцевого самоврядування. У ній ми вказуємо цільове призначення та приблизні розміри ділянки. Також, необхідно вкласти карту (це може бути скріншот Google Maps чи графічний малюнок), у якій позначте бажану частину землі. Вашу заяву розглянуть протягом місяця.
Тоді переходимо до наступного етапу – розробка технічної документації. За це доведеться заплатити землевпорядній організації від двох тисяч гривень. Розробляти документацію можуть від півроку до року часу.

Вже з готовим проектом звертаємося до територіального органу Держгеокадастру. Там протягом двох тижнів реєстратор видає витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку із зазначенням у ньому кадастрового номера.

Далі з витягом ми йдемо до розпорядника землі. Це місцева рада чи адміністрація. В Мін’юсті вони реєструють право власності та затверджують проект.

Далі звертаємося до Держреєстру, який протягом двох тижнів видає свідоцтво про право власності на земельну ділянку.

Чому про це досі мало знають?

Від початку процесу приватизації землі минуло вже більше десяти років і він обріс великою кількістю бюрократичних процедур. Щоб отримати землю, може пройти часу до двох років. Не всі, хто беруться за справу, доводять її до кінця. Швидкість отримання вами землі напряму залежатиме від того, як ви бігатимете за чиновниками. Тому, щоб реалізувати своє законне право, потрібно добряче попрацювати, але воно того варте.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: