5 ферм у мегаполісах, які захоплюють подих (фото)

Ферми і вирощування рослин давно вже перестали бути прерогативою села. Все чатіше зелені куточки можна зустріти у великих мегаполісах, зокрема на дахах будинків: на стадіонах, офісних центрах, пивоварнях та шоколадних фабриках – “Агро-Центр” підготував добірку ТОП-5 найцікавіших міських ферм світу.

Ферма на даху закинутого будинку в Брукліні

У самому серці Нью-Йорка – Брукліні – розташована ферма Brooklyn Grange. Її створила група ентузіастів на даху закинутого будинку. Річ у тім, що дахи таких будинків все одно заростають, а так площу вдалося використати з користю. Роботи зі створення ферми на даху розпочалися в 2010 році. З того часу Brooklyn Grange відвідали більше 17 тисяч жителів міста, а засновники продали більше 23 тисяч тонн овочів. Основними покупцями є магазини та ресторани міста, адже ферма на даху у місті дозволяє економити на транспортуванні та зберегти продукцію у найкращому вигляді.

Окрім рослин, на даху також є і курятники – їх послід використовують для удобрення, а також вулики – бджоли запилюють квіти. Загальна площа міської ферми – один гектар.

Цю площу засновники використовують не лише для фермерської діяльності – тут популярні і різноманітні заходи – весілля, дні народження.

 

Ферма на даху стадіону Boston Red Sox

Розміщувати ферми у місті можна не лише на даху будинків, а й стадіонів. Це довели у Бостоні. Відтепер на бейсбольному стадіоні Boston Red Sox вирощують органічну їжу для вболівальникам – на заміну попкорну. Створити ферму на даху стадіону вирішили тоді, коли виникла проблема перегріву приміщення. 1500 кв.м. даху одного з найвідоміших бейсбольних клубів тепер відведено під вирощування овочів, зелені і фруктів.

Щорічно ферма буде давати до 2 тонн свіжих продуктів, які будуть йти на приготування страв тут же, в спортивному ресторані. Повари постійно відправляють заявки, які з овочів їм потрібно вирощувати.

Водорості на даху будинків Бангкоку

Окрім звичних для нас рослин, на дахах Бангкока вирощують їстівні водорості. На даху готелю розмістилася міська ферма EnerGaia, яка вирощує їстівні водорості. Прихильники їстівних водоростей, відомих як спіруліна, стверджують, що таким чином можна вирощувати повноцінне джерело білків і гідну альтернативу м’ясу.

Порожній простір на дахах багатьох хмарочосів Бангкока забезпечує сприятливі умови для зростання спіруліни завдяки високій температурі і великій кількості сонячного світла, що є ідеальною умовою для її розведення. Крім того, водорості допомагають боротися з рівнем вуглекислого газу в процесі фотосинтезу, а виробництво в містах означає, що покупець може забрати замовлений товар в день його збору.

Лондон: ферми на даху готелю та юридичної фірми

У 2013 році в центрі Лондона було запущено два органічних їстівних сади з фруктами і овочами. На додаток до цілого ряду екологічних вигод, ці сади підтримують місцеве виробництво продукції, і дозволяють підприємствам знизити продовольчі і транспортні витрати, пов’язані з їх звичайними замовленнями.

Схема зелених дахів в даний час підтримується юридичною фірмою Olswang і готелем Bloomsbury Street Hotel, у яких ростуть їстівні сади на даху, в той час як на ще двох зелених дахах ростуть польові квіти, щоб підтримати місцеву популяцію бджіл.

Офіси використовують схему кишенькових секторів – це серія невеликих модульних мішків, заповнених грунтом для посадки. Це набагато охайніше, дешевше і швидше, ніж метод посадки по всьому даху, і має додаткову перевагу, забезпечуючи форму і структуру грядок.

Канадська фірма встановлює ферми на дахах офісних центрів

Lufa Farms почала свою діяльність в 2011 році, відкривши свою першу ферму площею майже 3 тисячі квадратних метрів. Ферми Lufa Farms розміщуються на даху офісних центрів, а під ними, на верхніх поверхах будівель орендуються офіси і магазини, які, до речі, не відчувають дискомфорту через таке сусідство.

За підрахунками власників компанії, їх ферми мають можливість прогодувати 2 тисячі чоловік, а їжа є екологічно чистою і дуже якісною. Для поливу рослин використовується дощова вода, а система гідрорециркуляціі дозволяє додатково підігрівати теплиці. Боротьба зі шкідниками проводиться також за допомогою натуральних способів. Наприклад, на фермі живуть сонечка, які охоче харчуються попелицями та іншими комахами-шкідниками.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: