Вигідний бізнес: фермер в Україні вирощує півтисячі гектарів коноплі (деталі)

Для багатьох вирощування коноплі видається дивним і асоціюється далеко не з фермерством, хоча на Рівненщині та Житомирщині фермер віднедавна має сотні гектарів коноплі. Олексій Лук’янчук розповів “Агро-Центру”, чим корисна конопля та як можна заробити її вирощуванням.

Вперше Олексій Лук’янчук посіяв коноплю у 2016 році – всього 215 гектарів у Корецькому районі:

“Це була авантюра, такий собі напівжарт. Ми постійно з друзями жартували – треба посадити коноплю. Тоді колега зателефонував і запропонував засіяти поля коноплею – у нього було насіння”,

– розповідає пан Олексій.

Для того щоб легально вирощувати коноплю, необхідні відповідні дозволи. Фермер їх отримав та засіяв поля. Щоправда, з цієї коноплі зробити наркотик неможливо, адже вміст канабіноїдів там дуже низький. Для чого ж тоді її вирощувати? Насіння коноплі фермер успішно продає в Туреччину, там його використовують для корму птахів та у косметиці. З трісти коноплі роблять волокна:

“Вченими доведено, що додавання коноплі в порох покращує його якість. Використовуються волокна і у цінних паперах. Ми віримо в подальший розвиток цього бізнесу”,

– стверджує Олексій.

Щоправда, окрім іншого, коноплю використовують в для виготовлення ліків проти раку. Річ у тім, що канабіноїди вбивають ракові пухлини. У такої коноплі низький їх вміст, тому потрібно робити витяжки, але в Україні це заборонено. У вирощуванні коноплі є великі перспективи, адже ця рослина очевидно недооцінена.

Олексій Лук’янчук ж цього року переніс поля коноплі з Рівненщини до Новоград-Волинського і цього року засіяв там 520 гектарів поля.

До речі, це не означає, що кожен фермер може вирощувати у себе на полі коноплю. Так, нещодавно фермер з Миколаївщини спробував це зробити: поміж соняшниками провів зрошувальну систему – проте це не допомогло – про заборонену рослину дізналися правоохоронці. Детальніше читайте у матеріалі:

Фермер “професійно” вирощував коноплю на 12 гектарах (фото)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: