“Вигідні культури”: що радять вирощувати фермерам в Україні, щоб стати успішними (деталі)

Основними передумовами успішного розвитку малих фермерських господарств в Україні є два чинники – доступ до ресурсів та стратегічно правильний вибір ринків збуту продукції. Українські вчені радять починаючим фермерам звернути увагу органічні продукти, зокрема горіхи, квасолю, прянощі, пише “Агро-Центр”.

Минулого року в Україні існувало 32 тисячі малих фермерських господарств, які здійснювали свою діяльність на площі 2,7 млн га. При цьому середній розмір одного фермерського господарства становить 82 га.

Вигідний бізнес: сім`я покинула Київ, щоб робити сири (фото)

Майже половина з них – це господарства з площею від 20 га до 100 га. Виручка від реалізації виробленої малими фермерськими господарствами продукції у розрахунку на 1 га угідь склала майже 11 тис. грн/га. При цьому їх прибуток трохи перевищив 3 тис. грн/га. Тобто, середньостатистичне господарство отримало лише 246 тис. грн прибутку, поінформувала експерт.

Вигідний бізнес: в Україні заробляють мільйони на спаржі

Втім, малі фермерські господарства мають великий потенціал для розвитку.

“Обираючи спеціалізацію господарств та набір культур для вирощування, власникам малого аграрного бізнесу слід орієнтуватися на ті види продукції, що мають стабільно зростаючий попит як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках. А також на ті, які здатні забезпечити найбільшу віддачу – від 30 тис. грн до 100 тис. грн – в розрахунку на 1 га”,

– зазначила експерт “Інституту аграрних наук” Ольга Ходаківська.

Вигідний бізнес: найдорожчі у світі спеції вирощують в Україні (відео)

Такими, на її думку, найближчим часом будуть органічні продукти, а також горіхи, квасоля, прянощі, сорго, нут, горох, сочевиця, гірчиця, льон, коноплі, горіхи, ягоди – малина, полуниця, ожина, суниця, чорниця, журавлина тощо.

Слід зауважити, що за останні десять років обсяги поставки українських нішевих видів продукції на зарубіжні ринки суттєво збільшилися. Зокрема, експорт квасолі і коріандру зріс у 2,4 разу, горіхів – в 1,5 разу, насіння гірчиці – в 1,7 разу, полуниці й суниці – у 9,8 разу, нуту – у 10 разів, підсумувала Ольга Ходаківська.