В Україні фермери вирощують екзотику (ФОТО)

Закарпаття славиться унікальним кліматом для вирощуванні різноманітних сортів культур, і екзотичний фрукт з Нової Зеландії, виведений в минулому столітті, – ківі, не став винятком, пише “Агро-Центр”.

Генріх Стратон – селекціонер, захопився ідеєю вирощувати ківі на початку 90-х років, ба більше, методом спроб і помилок йому вдалося вивести власний сорт, який по якості нічим не поступається новозеландському, і навіть перевершує його, оскільки здатний витримувати низькі температури. Втілювати свою ідею селекціонер почав на ділянці біля багатоповерхівки, а тепер розміри господарства, на якому вирощується морозостійкий сорт ківі, сягає до 1.5 га землі за межами міста.

Прогресивна пенсіонерка займається екзотикою (фото)

“Ля Село”: на Львівщині 25-річна дівчина зайнялася фермерством (ВІДЕО)

Життя після АТО: боєць на Львівщині зайнявся полуницею (фото)

В основному, господарство орієнтоване на вирощування саджанців, їх кожен охочий може собі придбати, і, дотримуючись інструкції, почати вирощувати екзотичну культуру на своїй присадибній ділянці або ж на промисловій плантації. Також невелика частина господарства відведена для плодоношення, ця створена міні-плантація слугує швидше, як наглядний взірець для тих хто планує займатися вирощуванням ківі для реалізації плодів.

До речі, вирощувати ківі так само зручно як і традиційні плодові культури. Єдиною умовою, яка забезпечує його ріст та розвиток є наявність системи поливу, оскільки ківі погано переносить висушування верхнього шару ґрунту. Зі слів пана Генріха, ґрунт повинен бути не лише зволоженим а й легким, в інакшому випадку, доведеться закуповувати спеціальний субстрат для його розпушення, як селекціонер це зробив для власної плантації.

Про популярність унікального морозостійкого сорту ківі Генріх Стратон розповів нам наступне:

“За саджанцями до мене звертаються з усієї країни, як для вирощування на присадибних ділянках так і на великих плантаціях. До прикладу, фермер з Прикарпаття нещодавно закупив у мене 300 саджанців. В таких випадках особисто по-можливості приймаю участь у створенні плантації. Для тих хто, вирішив вирощувати ківі на рівні з іншими плодовими деревами на дачних ділянках або біля свого будинку,розроблено інструкцію з рекомендаціями, по якій легко проробити усі необхідні дії, по вирощуванні та догляду за цією рослиною. Також певний інтерес до сорту ківі “Карпат Стратона Валентайн” є вже і за межами України. Так нещодавно один фермер з Молдови, який все життя займався вирощуванням яблук у своїх садах, звернувся за саджанцями нашого сорту для створення промислових плантацій ”

При дотриманні оптимальних умов вирощування та догляду морозостійкого сорту ківі перші плоди можна отримати вже через 3 роки з моменту посадки саджанців, а через 6-7 років збирати врожаї не менше 20 кг з одного куща, до речі варто зазначити, що для збереження сортових ознак сорту ківі “Карпат Стратона Валентайн” саджанці отримуються виключно методом живцювання з рослин що плодоносять.

Про це слід пам’ятати садівникам, що часто наражаються на небезпеку придбання “дешевих” сіянців ківі, пропозиції яких під назвами різних сортів представлені в інтернет-продажах.

Варто зазначити, що культура ця не потребує спеціальних добрив та отруйних речовин для захисту від шкідників, а тому плоди ківі здатні претендувати на звання екологічно чистих та розкрити увесь свій вітамінний потенціал.

Софія Дацюк

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: