Прибуткова справа: виробництво м’яса стане вигідним в Україні (деталі)
Рентабельність виробництва тваринницької продукції 2017 року прогнозується на рівні 14,6%, що майже вдвічі перевищить показники 2016 року у 7,7%. Так, наступного року вперше за останні багато років виробництво м’яса великої рогатої худоби стане рентабельним, пише “Агро-Центр”.
Про це розповів директор Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки”, академік НААН Юрій Лупенко.
За його словами, цього року прибутковим буде виробництво великої рогатої худоби, свинини, птиці і молока. Очікується, що – вперше за часів незалежності України – стане рентабельним виробництво м’яса великої рогатої худоби. За попереднім прогнозом науковців Інституту аграрної економіки, внаслідок різкого зростання цін на внутрішньому ринку його рентабельність у 2017 році складе 6,7% проти минулорічного показника у -24,8%.
Зберігатиметься тенденція збільшення прибутковості виробництва м’яса птиці (без промислової переробки). Його рентабельність зросте до 17,3% – майже у 3,5 разу проти 5,0% торік. Рентабельність м’яса свиней, виробництво якого торік було збитковим (-4,5%), 2017 року складе 13,4%, перевищивши показник 2015 року у 12,7%. Рентабельність виробництва молока збільшиться до 20,6% проти 18,2% минулого року.
Внаслідок прогнозованого зростання собівартості яєць на 20% при незначному зменшенні (-2,1%) ціни їх реалізації виробництво цього виду тваринницької продукції 2017 року стане збитковим. Його рентабельність прогнозується на рівні -13,2%. Це перший з 2006 року випадок збитковості виробництва яєць. Тоді його рентабельність склала -6,8%, зауважив Юрій Лупенко.
При цьому виробництво м’яса овець та кіз стане менш збитковим. Його рентабельність складе -23,8% проти -35,2% 2016 року. Рентабельність виробництва вовни зменшиться з -31,8% минулого року до -44,5% 2017 року, зазначив Юрій Лупенко.
Повідомити про помилку
Текст, який буде надіслано нашим редакторам: