Сир з молока буйволів: на Закарпатті розташована унікальна ферма (ФОТО)
Слідуйте маршрутом від Хуста, де Вам трапиться на шляху страусина ферма, далі завітайте в село Іза, і ознайомтесь як місцеві займаються лозоплетінням, вівчарством та сироробством, не оминіть село Липча, тут зустрінете плямистих оленів, а кінцевим пунктом вашого призначення нехай стане колоритне село Горінчево.
Місцеві мешканці Хустщини неабияк турбуються про туристичну привабливість свого краю, пишаючись при цьому його автентичністю, сприятливим кліматом, і, щонайважливіше, гостинністю. І село Горінчево не стало винятком, пише “Агро-Центр”.
Цікаві до нетипових фермерств туристи можуть відвідати тут буйволину ферму “На току”. Історією про створення ферми поділився з нами її господар – Василь Іванович. Розповідає, що господарство за увесь час свого існування розрослось з 3 буйволів до 20 голів худоби. Для цього фермер створив усі необхідні умови. Буйволи, хоч тварини і невибагливі, але полюбляють простір, тому територія фермерства чимала. Тут буйволів тримають для молока, до речі, річний надій від однієї буйволиці становить близько 2000 літрів.
З нього роблять домашній сир, кефір та масло, – усе це ви також маєте змогу спробувати, не покидаючи буйволиної ферми. Та й буйволи – не єдині мешканці господарства, поряд з ними живуть косулі, качки, павичі та африканський страус, тому засумувати тут не прийдеться, тварини звикли до людей та з легкістю дають себе погодувати та погладити.
Пан Василь поділився з нами думками щодо розвитку туристичного напрямку:
“Звичайно, що Закарпаття – багатий край, нам дійсно є що показати і є чим пишатися. Але для цього потрібно створити відповідні умови. Перш за все, це стосується якісних доріг та курсування зручного громадського транспорту, також варто подбати і про те, аби гості мали де зупинитися, перепочити та поїсти”.
На підтвердження своїх слів пан Василь демонструє власну ферму, він перетворив своє господарство у справжній туристичний комплекc. Тут. окрім відвідин еко-ферми, гості мають змогу покататись верхи на конях, спробувати страви домашньої закарпатської кухні. А для тих, хто має бажання залишитись в селі Горінчево на декілька днів, є невеликий мотель, в якому можна зупинитись.
Можна стверджувати, що старання, праця та любов до своєї справи місцевих жителів не є марними. Саме так, невеликими кроками, твориться туристичний імідж краю. Головне, – знайти ту родзинку, яка буде привертати увагу гостів, аби вони згадували про свою подорож з посмішкою, хотіли про неї розповісти своїм друзям та повертались сюди і не раз.
Софія Дацюк
Повідомити про помилку
Текст, який буде надіслано нашим редакторам: