В Україні стрімко зменшується поголів’я великої рогатої худоби

Протягом минулого року шість областей України наростили поголівя великої рогатої худоби. Такі дані нещодавно оприлюднили у Держстаті. Цифри виглядають оптимістично на фоні зменшення поголівя усіх видів тварин, пише “Агро-Центр”.

Всього протягом року поголів’я великої рогатої худоби зменшилося з 3750,3 до 3682,3 тисяч голів. Тенденція до спаду кількості голів прослідковується ще з 2014 року. Не дивлячись на це, деяким областям вдалося збільшити поголів’я, серед них: Хмельницька, Житомирська, Вінницька, Сумська, Запорізька та Миколаївська області. Статистика наведена для господарств різних категорій:

Статистичне зведення у повному обсязі можна переглянути тут. Зокрема, зменшується поголів’я і у господарствах населення України. Так, у Рівненській області за рік стало на 4 тисячі менше голів великої рогатої худоби, у Львівській – на 8:

“Поголів’я тварин і далі зменшуватиметься, поки люди не почнуть об’єднуватися в кооперативи. До прикладу, кооператив на декілька сіл може придбати велику ємкість-холодильник для молока. Фермери оберуть менеджера, який контролюватиме прийом молока та займатиметься збутом. Тоді у малих виробників молоко скуповуватимуть не за безцінь, а за гідну ціну, як у великого виробника. Лише об’єднавшись і створивши кооператив, селяни зможуть продавати вже не 10-20 літрів по 4,5 гривні за літр, а 10 тонн по 9 гривень. Проте, щоб побачити результати об’єднання, потрібно буде ще близько 5 років, щоб збільшилися стада”,

– розповідає директор “Агро-Центру” Дмитро Соломчук.

Варто зазначити, що згідно з даними Держстату, вже кілька років поголівя усіх тварин в усіх категоріях господарств стрімко зменшується. Лише в окремих галузях в деяких регіонах спостерігається невелике зростання.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: