В Україні різко дорожчають яйця (деталі)

В Україні десяток яєць невдовзі коштуватиме до 26 гривень. Про це розповіла науковий співробітник Інституту аграрної економіки Світлана Пашко, пише “Агро-Центр”.

До кінця цього року ціни на курячі яйця можуть збільшитися на 10-15% – до 26 грн за десяток в середньому по Україні, поінформувала старший науковий співробітник відділу ціноутворення та аграрного ринку Інституту аграрної економіки Світлана Пашко.

Рівненські підприємці відзначилися на найбільшій у світі виставці (фото, деталі)

Таке подорожчення спричинене прив’язкою вартості зерна для птиці до курсу долара США. Як пояснює експерт, українські виробники продають яйця здебільшого на зовнішніх ринках – там вони користуються попитом. В Україні ж продаються яйця за залишковим принципом. Так, якщо попит зростає і закордоном і в Україні – ціна зростає.

Як вирощувати лохину? (поради)

Крім того, зазначила Світлана Пашко, для ринку курячих яєць властиві відносно стабільний попит і сезонні коливання виробництва протягом року, які мають вплив на ціну. Найдешевші яйця бувають навесні і влітку, коли на ринок надходять яйця, вироблені в господарствах населення. Ціни досягають свого вищого піку в осінньо-зимовий період, коли знижується виробництво в господарствах населення, а промислові птахофабрики, реалізуючи свою продукцію по завищених цінах, покривають збитки попередніх місяців.

Вигідний бізнес: в Україні починають вирощувати екзотичну рослину (деталі)

Цього року найнижчою ціна на курячі яйця була у липні – 10,35 грн за десяток. У наступні місяці вона почала збільшуватися і становила у серпні 11,57 грн за десяток, вересні – 15,04 грн за десяток, жовтні – 19,73 грн за десяток. Тобто з липня оптово-відпускна ціна на курячі яйця збільшилася на 90,6%.

Поблизу зони АТО переселенець виготовляє сири та м’ясо (відео)

Роздрібна ціна на курячі яйця І категорії збільшилася з 13,27 грн за десяток у липні до 22,91 грн за десяток у жовтні (+72,6%). Роздрібна ціна на курячі яйця ІІ категорії у жовтні склала 19,99 грн за десяток проти 10,58 грн за десяток, тобто збільшилася на 88,9%.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: