Як вирощувати лохину? (поради)

Багато смачних ягід, які раніше зустрічалися виключно в лісах, вже можна знайти в будь-якому саду. До них відноситься і малина і суниця, брусниця і журавлина, і багато інших. Вчені-садівники добряче попрацювали і вивели сорти, які стійкі і до підвищеної температури, і до зниженої. Серед них є і лохина, пише “Агро-Центр”.

До сортів, які перекочували до нас прямо з дикої природи відноситься і лохина, яку можна все частіше зустріти в садах, на дачах, або присадибних ділянках. Популярність, яку швидко набуває лохина, зовсім не дивмна. Ягоди не тільки смачні, але ще і володіють великою кількістю цілющих властивостей.

Ми вже писали про те, що на лохині можна непогано заробити:

Вигідний бізнес: в Україні на лохині заробляють сотні тисяч (фото, відео)

Завдяки старанній роботі селекціонерів, кущі лохини стали більшими і пишнішими, а самі ягоди більші за своїх диких побратимів. В середньому висота куща дорівнює півтора метра, але в деяких випадках вони можуть бути і двометрового зросту.

Україна стала лідером з вирощування вишень у світі (деталі)

Пагони рослини тягнуться вгору, але не дуже розгалужуються, і цим можуть нагадувати смородину або агрус. Завдяки такій будові ягоди отримують рівномірний сонячне світло, відмінно достигають на гілках. Проріджувати кущі не потрібно. Лохина починає цвісти на початку травня.

У цей час важко припустити, що кущ не декоративний, а плодоносить ягодами. Цвітіння дуже красиве: за формою квітка дуже нагадує невеликий блідо-рожевий дзвіночок, що виділяє чудовий аромат.

Вигідний бізнес: на Волині вирощують сади лаванди (15 фото)

У доповненні з молодими зеленими листками виглядає він дуже красиво. Під час цвітіння плодових дерев і кущів зазвичай трапляються заморозки. В такому випадку рослина скидає цвіт, і дочекатися врожаю в цьому році у вас не вийде. Але сорт лохини Дюк не боїться різких перепадів температури, він стійко переживає всі тяготи природи, і все одно плодоносить.

Що ж стосується листя чагарника, то вони мають гарну форму, і особливо ефектно виглядають восени, набуваючи яскраво-багряний колір. Таким чином, кущ лохини стане в нагоді вам не тільки влітку, під час збирання врожаю, а й навесні і восени як декоративна рослина, яка прикрасить ваш двір або дачу.

Трохи про ягоди

Ягоди повністю дозрівають вже до середини липня, в самий розпал спекотного літа. Вони мають круглу форму, і діаметр близько 2 см, що є немало для ягід. Ягоди досить соковиті і на перший погляд нагадують чорницю. Зібрати плоди не буде важко – вони легко відриваються, завдяки щільній шкірці не роздавлюються. Якщо після складання шкіра ягоди залишилася цілою, то ягоди можна ще тривалий час зберігати в холодильнику.

Поблизу зони АТО переселенець виготовляє сири та м’ясо (відео)

При цьому плоди набувають приємну солодку нотку, що робить лохину ще смачнішою. Ще один цікавий спосіб зберегти лохину до наступного сезону – заморозити їх. Для цього промийте ягоди, просушіть їх, розподіліть на кілька пакетиків. Ягід в пакеті повинно бути стільки, скільки вам знадобиться на 1 раз.

Далі просто щільно закрийте пакетики, попередньо випустивши зайве повітря, і помістіть їх в холодильник. Якщо ви дотримувалися всіх правил догляду за рослиною, то з одного куща можна зібрати 4-6 кілограмів ягід, а в деяких випадках урожай досягає 8 кг.

Правила посадки і догляду за лохиною

Для того, щоб кущі лохини максимально радували вас великою кількістю солодких ягід, потрібно дотримуватися кількох простих правил, які стосуються посадки куща, і догляду за ним.

Однією з найпоширеніших помилок, які допускають садівники при посадці – садять чагарники в тінистому вологому місці. Такий міф живе через природне місце походження кущів – болота. Але, після ретельної роботи селекціонерів, лохина дуже “полюбила” сонце.

Сомельє з Франції відкрив органічну ферму в Україні (деталі, відео)

Для посадки краще підібрати ділянку, яка добре освітлена сонцем, але на ній немає протягів. Ґрунт для лохини повинен бути легким, з підвищеним рівнем кислотності. До таких відносяться пісковики і торфовища. Найкраще, якщо кислотність грунту становить 3.5-5 Ph

Якщо земля недостатньо кисла, виправити ситуацію можна, підкисливши її штучно. Візьміть будь-яку кислоту і розбавте 20-30 грам на відро чистої води. При цьому заливати можна не весь ґрунт в окрузі, а тільки яму, в яку буде посаджено рослину. Лохина Дюк дуже любить воду, тому слід стежити, щоб волога надходила регулярно і в потрібній кількості.

Перелив так само не піде на користь, і може привести до загнивання кореневої системи. Так само не варто забувати і про підгодівлі рослини. Для цього найкраще використовувати азотні добрива, в комплексі з фосфором і калієм.

Лохину Дюк можна все частіше зустріти в звичайних садах або на присадибних ділянках. По суті, ця рослина зовсім не примхлива, і якщо дотримуватися кількох простих правил, то вона обдарує вас великими і смачними ягодами.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: