Виділивши близько $500 мільйонів, Говард Баффет надалі залишається вірним своєму шляху в Україні

У червні Говард Баффет виступив перед конференцією з відновлення України в Лондоні та заявив про термінову потребу в збільшенні інвестицій, а також свою власну підтримку для справи, яку він назвав найочевиднішою відмінністю між “правильним” і “неправильним”, що він зустрічав у своєму житті.

“Однією з переваг, яку я маю, стоячи тут сьогодні, є те, що я не підпорядковуюся жодній агенції”, сказав Баффет аудиторії. – Я не підпорядковуюся жодній бюрократії. Я не прошу ні в кого грошей. І мені не потрібно затвердження від великої ради. І я завжди беру на себе ризики, і я завжди готовий до невдачі”.

Це ті почуття, якими філантропи часто описують унікальну роль фінансування, але Баффет використовує цю свободу, щоб виявити рідкісний рівень зобов’язаності та гнучкості в Україні, що зробило його фонд потужною силою в регіональних зусиллях з відновлення під час війни. З початку конфлікту у 2022 році фонд Говарда Г. Баффетта виділив понад $500 мільйонів на цю справу. І немає ознак зменшення темпів – ціль на 2024 рік становить $300 мільйонів.

У порівнянні з іншими шляхами фінансування, які піддаються капризам держави та тискам конкуруючих пріоритетів, унікальний підхід Баффетта також ілюструє способи, якими благодійність — коли вона ставить перед собою мету — може підтримувати стратегії на довготривалий період та швидко змінювати напрямок, якщо це необхідно.

Чому така увага на регіоні? Баффетт розглядає конфлікт в Україні як фундаментальну безпекову подію у його житті, загрозу суверенітету, яка відгукується по всьому світу. Ось як його фонд працює над зменшенням наслідків, що перевалили за пів мільярда доларів, тоді як його відданість цій справі залишається незмінною.

Узгодження зобов’язань

Коли IP (*insidephilanthropy) востаннє розмовляв із Баффетом на початку року, на той час, його фонд вже витратив практично $150 мільйонів в Україні. Відтоді ця цифра зросла до $355 мільйонів, із зобов’язанням на ще більше, що робить загальну суму недалекою від країн, таких як Франція.

Загальний розподіл фонду в Україні на 2023 рік наразі становить приблизно 70% від усього фінансування, поруч із тривалими проєктами в Колумбії та Гватемалі. Фінансування Баффета в країні є унікальним за своєю глибиною і шириною, навіть для нього. Проте це базується на довгій історії донора, який завжди вкладався в конкретні географічні області та причини на повну міру.

Один із найбільших зобов’язань Баффетта до початку відновлення України, наприклад, стосувався сільського господарства в Руанді. Це містило кілька значних інвестицій у фермерське господарство та методи ірригації для дрібних сільгоспвиробників.

Ще однією унікальною рисою благодійності Баффетта є його готовність самостійно відвідувати ті місця, які він фінансує. Як постійний гість України з часів, коли вона була частиною Радянського Союзу в 1991 році, він прибував дев’ять разів після початку повномасштабного вторгнення у 2022 році. Його наступний запланований візит буде вже десятим.

Безпека і захист

Залишаючись близько до власної роботи, фонд отримує можливість миттєво змінювати стратегії, якщо ситуація вимагає цього. Багато з його підтримки, однак, залишається в межах його трьох основних пріоритетів: безпека продовольства, пом’якшення конфліктів і громадська безпека — всі сфери підтримані фаховістю засновника в галузях сільського господарства, права та бізнесу.

Знання Баффетта в галузі сільського господарства продовжує впливати на інвестиції фонду в Україні, країні, яка є однією з трьох найбільших експортерів зерна у світі і часто називається “хлібною корзиною світу”. Проте реальні умови на місцях вимагають переосмислення понять безпеки та зміни тактики.

Наприклад, інфраструктура – це щось, від чого Баффетт тримався подалі, якщо вона не стосувалася інших інвестицій чи не заповнювала критичну прогалину. Сьогодні це є ключовим елементом його підтримки в Україні.

Баффетт визнає зміну у своєму мисленні завдяки своєму сину, який нагадав йому про уроки, які вони вивчили під час польових робіт в Афганістані у 2010 році. Дивлячись на чорний гелікоптер з-під дерева, Баффетт запитав фермера, чому вони будують школу під час війни. “Нам потрібна будівля, щоб наші діти були зайняті навчанням”, пояснив фермер.

“Люди повинні бачити зміни навіть під час війни, інакше в них не може бути ніякої надії”, – сказав він. – Важливо залишатися чуйним”.

Продовольча безпека

Робота фонду з продовольчою безпекою аналогічно ілюструє, як умови війни вплинули на стратегії фінансування за кілька місяців.

Простий приклад – це підтримка Бучанської центральної кухні, програми навчання для шкіл, яку підтримувала перша леді України і яка спочатку мала охоплювати 30-40 шкіл. Фонд Баффета одним із перших підтримав і допоміг у фінансуванні пілотного проєкту. Потім відчутно змінилася ситуація з безпекою.

“Коли ми взяли на себе зобов’язання будувати кухні”, – сказав Баффет, – це було понад рік тому. З того часу з’явилася нова директива, що школи повинні мати бомбосховища через постійні обстріли Росією”. Наразі діти не можуть відвідувати школи без бомбосховищ, тому більшість з них не може навчатися особисто.

Для підтримки своєї початкової інвестиції та “для того, щоб діти могли відвідувати школу”, Баффетт наразі обговорює можливість фінансування необхідної інфраструктури. У бюджеті на 2024 рік передбачено зведення бомбосховищ для перших 31 шкіл та продовження робіт, які зараз перебувають у фазі проєктування, для введення бомбосховищ у другий об’єкт кулінарії, який фонд фінансує в Харкові.

Надання допомоги з продовольчою допомогою в екстрених ситуаціях

Аналогічне зміщення можна помітити в роботі Баффетта з основним партнером із надання екстреної продовольчої допомоги. Кількість обідів, які фонд доставив на передову, зросла з 25 мільйонів до 132 мільйонів, в основному співпрацюючи з Global Empowerment Mission, або GEM, який значно розширив свою діяльність на сході, аж до місць прямих бойових дій.

Коли GEM визначила більшу гуманітарну проблему повернення українців додому, вона звернулася до Баффета щодо заміни тисяч вибитих обстрілами вікон і удосконалень, які зробили б будівлі придатними для життя та дозволили б швидше повернути людей додому.

Спочатку висловивши своє заперечення, Баффетт вирішив послухати “свою команду розумних фахівців” і прийшов до рішення. Між лютим та вереснем 2023 року проєкт встановив понад 48 000 віконних панелей у житлових будівлях, лікарнях та укриттях, визначених як придатні для проживання урядом України за інвестиції в розмірі 9 мільйонів доларів. Нова грантова допомога у розмірі 11,2 мільйона доларів покриє витрати на закупівлю та встановлення додаткових 33 000 – 55 000 віконних панелей, загальна сума фінансування складе 20,2 мільйона доларів.

Їжа, як знаряддя війни

Фонд також відреагував на те, що продовольча безпека стала інструментом війни.

У липні 2022 року угода про чорноморське зерно, укладена за посередництва ООН і Туреччини, відкрила морський шлях для перевезення тонн зерна до країн, що очікують, і особливо до країн, що розвиваються. Фінансування Фонду Баффета забезпечило перші дві гуманітарні поставки зерна до Ефіопії та Ємену, на суму 22,6 мільйона доларів, які профінансували 60 метричних тонн зерна та покрили логістичні витрати через Всесвітню продовольчу програму та USAID.

Угода закінчилася через рік через амбіції Росії, яка бажає витіснити Україну, як постачальника пшениці. Цей та інші кроки спонукали держсекретаря США Ентоні Блінкена та членів Ради Безпеки ООН застерегти Росію від використання їжі як знаряддя війни, заяву підтримала 91 країна.

Основне занепокоєння Баффета полягає в тому, кому ці дії завдадуть шкоди. “Люди не завжди з’єднують крапки”, – сказав він. -Опустіться вниз і подивіться на постраждалі країни — це одні з найбідніших місць на планеті. Війна впливає на глобальну продовольчу безпеку в районах, які вже дестабілізовані, як-от райони Африки, де у 2022 році рівень смертності зріс на 50%, створюючи гострий голод, який, за словами Баффета, може використовуватися місцевими збройними формуваннями як інструмент вербування”.

Фонд, цьогоріч, залучить майже 3,5 мільйона доларів на боротьбу з воєнними злочинами проти сільського господарства, і особливо активно залучиться до роботи з розмінування для українських фермерів.

Баффет сказав, що фонд залучив близько 10 мільйонів доларів на обладнання для розмінування, машини, вартість яких перевищує 1 мільйон доларів за штуку. У планах ще 22 мільйони доларів на бульдозери. Але це не просто бульдозери. Баффет використовує досвід HALO та Foundation Suisse de Deminage або FSD щодо інновацій, щоб створити подвійну утиліту для розмінування та оранки, яка може допомогти залучити фінансування. Після прийняття проєкту обладнання буде вироблятися в Україні державним підприємством «Харківська тракторна компанія».

“All-in” в інфраструктуру

Проблеми продовольчої безпеки також призвели до інших кроків у фінансуванні інфраструктури. Наприклад, Баффет підтримав відновлення, коли отримав екстрений лист, що один з основних мостів для вивезення зерна з українського порту був зруйнований.

Його партнером у цьому був Фонд конфліктів і розвитку (CDF), з яким він співпрацює над інфраструктурними проєктами в Афганістані, Руанді, Сальвадорі та Колумбії з 2010 року. CDF виступає представником фонду в проєктах, допомагає визначати інженерів і архітекторів, надає проєктування. Потім вони торгують проєктами, переглядають всі пропозиції та слідкують за будівництвом до завершення. Баффет називає це “чудовою роботою” у захисті інвестицій та забезпеченні прозорості в умовах викликів.

Готовність до невдачі і успіху

Баффет впевнений, що з наступного року фонд фінансуватиме розмінування, сільське господарство та продовольчу безпеку. І, щоб все було правильно, йому не страшно ризикувати, навіть якщо це означає іноді зазнавати невдач.

Він сказав, що 33 мільйони доларів, які він витратив на корм та добрива для ферм у 2022-23 роках, не є тим, що він “зробив би знову з кількох причин”, після того, як витрати на розподіл стали надзвичайно високими на одного фермера.

Навіть у змінній громадській думці у США очікуйте, що Баффет дотримуватиметься свого шляху в Україні як явного і актуального питання демократії.

Про загальну глобальну реакцію Баффет сказав: “Іноді вона була боязкою. Ми були корисними, але ми були повільними. Для тих, хто не взяв на себе зобов’язань, зробіть крок зараз, коли Україні потрібні інвестиції та підтримка. Немає часу озиратися. Бо те, що ми робимо зараз, змінить хід історії. І ми маємо бути на правильному боці”.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: