В Україні майже припинилося виробництво натуральних вин
З 2010 до 2016 р. ставка акцизного податку на натуральні вина із додаванням спирту зросла у 13,32 рази, що призвело до значного скорочення виробництва. Про це йдеться у пояснювальній записці до законопроекту №6776, пише “Агро-Центр”.
Ставка акцизного податку на натуральні вина з доданням спирту та міцні (кріплені) вина за період з 2010-2016 рр. загалом зросла у 13,32 рази (з 0,50 грн/1 л до 7,16 грн/1 л), що спричинило стійку тенденцію до скорочення виробництва протягом зазначеного періоду.
“Державний бюджет України отримав мінімальне зростання надходжень від сплати податку. Так, у період після підвищення акцизного податку (березень-грудень 2016 року) було вироблено на 46 % менше вин натуральних з доданням спирту та міцних (кріплених), ніж за аналогічний період у 2015 р. (891 тис. дал. и 477 тис. дал. відповідно). При цьому, надходження до бюджету зросли лише на 7 % (з 31 млн. 897 тис. грн. до 34 млн. 153 тис. грн.). Негативна динаміка зберігається й у поточному 2017 р. Обсяги виробництва кріплених вин за 9 місяців скоротилися на 49 % у порівнянні з аналогічним періодом у 2016 р.”,
– ідеться в повідомленні.
Ля Село: сім’я на Хмельниччині розвиває зелений туризм (відео)
Серед причин таких негативних показників, зокрема, окупація Криму, де залишилися великі сировинні потужності і виробничі бази. Автори законопроекту наголошують, що виноробна галузі перебуває в затяжному стані стагнації, а тому будь-яке підвищення акцизного податку матиме вкрай негативні наслідки.
Повідомити про помилку
Текст, який буде надіслано нашим редакторам: