В Україні площа зданих в оренду сільськогосподарських земель побила рекорди

Загальна площа сільгоспземель, переданих в оренду в листопаді 2023 року, у чотири рази перевищує площу проданих земель і складає 68,7 тис. га проти 17,3 тис. га відповідно. Про це йдеться у звіті про стан ринку земель в Україні, підготовлений Київською школою економіки (KSE) за підтримки Програми USAID АГРО, передає Інтерфакс-Україна.

Аналітики зазначили, що серед 63,8 тис. угод із сільгоспземлі, укладених у листопаді 2023, переважали оренда – 27,0 тис. га, успадкування – 25,8 тис. га та купівля/продаж – понад 7,8 тис. га. Крім того, у листопаді 2023 року було зафіксовано 88 випадків передачі сільгоспділянок в іпотеці сукупною площею 399 га.

За інформацією KSE, у листопаді 2023 року було встановлено рекорд з передачі в оренду комунальних сільгоспземель – через онлайн-аукціони на платформі Prozorro.

“Листопад став третім поспіль місяцем, в якому встановлюється рекорд із передачі в оренду комунальних сільгоспземель. Якщо середньомісячний показник з початку 2023 року станом на початок листопада становив 290 ділянок сукупною площею 2,9 тис. га, то в листопаді було передано 565 ділянок сукупною площею 4,9 тис. га”, – йдеться у звіті.

За весь час проведення земельних торгів на платформі “Prozorro.Продажі” середньозважена ціна оренди становить 8,9 тис. грн, за середньозваженої стартової ціни в 2,4 тис. грн/га. Отже, земельні аукціони на платформі Prozorro. Продажі є ефективним і прозорим механізмом для передачі в оренду комунальних земель, зробили висновок аналітики KSE.

Читайте також: Вікторія Бекхем на Різдво подарувала своєму чоловіку футболісту курятник

Вони вказали, що доходи громад від використання та обігу земель сільгосппризначення досягли 14% від сукупних надходжень місцевих бюджетів. Найбільшу частину податкових надходжень громад земля генерує у Кіровоградській (30%), Одеській (19%) та Полтавській (19%) областях.

Усього з моменту відкриття земельного ринку було укладено 187,7 тис. угод купівлі-продажу сукупною площею понад 412,6 тис. га, що становить 0,99% площі всіх сільськогосподарських земель України. При цьому ціни на всі сільгоспземлі в листопаді 2023 року майже не змінилися порівняно з попереднім місяцем, коли середньозважена ціна одного гектара за такими угодами склала 37,95 тис. грн. Гектар “товарної” землі продавався за вищою ціною – 39,43 тис. грн/га.

Водночас, ціни на оренду сільгоспземлі на земельних торгах у листопаді 2023 року зросли порівняно з жовтнем на 26,4%, до 8,4 тис. грн/га.

“У доларовому еквіваленті ціни на землю демонструють невелике зростання через зміцнення гривні до долара”, – пояснили тенденцію у KSE. 

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: