Види гербіцидів та їх роль у боротьбі з бур’янами

У повсякденному житті боротьба з бур’янами забирає багато часу у садівників, які мають велику площу гектара. Стає дуже важко займатися виполюванням, бо існує великий ризик пошкодження коріння та втратити ймовірний врожай. В такому разі найкращий вихід з цієї ситуації залишається застосування гербіцидів. Що таке гербіциди та чому треба вибирати саме їх задля боротьби з цими шкідниками?! Перед тим, як застосовувати гербіциди, треба краще ознайомитися з їх видами, особливостями застосування, оскільки вони являються хімічними препаратами. Вони мають різну форму випуску: у вигляді суспензії, водного розчину та порошку. Використання гербіцидів значно зменшує зайву роботу для садівника та допомагають знищити бур’ян на довгі роки. Сьогодні ми з вами розберемося які є види гербіцидів та які їх переваги у знищенні бур’яну.

Види гербіцидів суцільної дії

Перед тим, як купувати гербіциди, треба розуміти, що в залежності від класифікації, всі види гербіцидів мають різний результат. Ось гербіциди суцільної дії найкраще підходять для великих земель, які підготовлені до висадки рослинних культур. Обприскувати землі таким способом слід за 2 тижні до того, як ви висадили врожай, або після плодоношення. Ось деякі види гербіцидів суцільної дії:

  1. Аклон це потужний гербіцид суцільної дії. Застосовується для знищення двочасткових та окремих злакових бур’янів на соняшнику. Оптимально обприскувати у ранні фази росту бур’янів.
  2. Один з найкращих системних гербіцидів є Пропоніт. Порівняно з іншими гербіцидами він має вищу ефективність, завдяки своїй чинній речовині пропізохлору. Також в цього гербіциду відсутня фітотоксичність до культур, та відсутні обмеження сівозміні. Має тривалу захисну дію.
  3. Ще один з гербіцидів, який не поступається іншим, це Дифлейм. Він має дві дійові речовини та широкий спектр дії проти двочасткових бур’янів. Контролює всі види падалиці соняшника, та за механізмом своєї дії перешкоджає резистентності шкідників.
  4. Гербіцид який не має аналогів, це Метобер Пауер, він активно бореться з проблемними бур’янами, такими як амброзія. В нього є характерна особливість, це здатність відновлюватись після опадів в чергуванні з вегетацією. Даний гербіцид менш вимогливий до вологи.

Отже, гербіциди суцільної дії більш доречно використовувати проти знищення бур’янів, які мають сильну кореневу систему. Завдяки рівномірному розподілу, вони діють як на поверхневі рослини, так і на підземні стебла, перешкоджаючи повторному проростанню шкідливої рослини.

Види гербіцидів вибіркової дії

Даний спосіб усунення бур’янів полягає в вибірковому їх знищенні. Вимагає більш ретельного підходу, через те, що треба враховувати такі фактори як: вид культурної рослини, фази розвитку бур’янів та дотримання правил обробки за певними умовами. Розглянемо найбільш доцільні препарати вибіркової дії:

  • Бетанал максПро, це гербіцид який швидко поглинається листками, та вже після пару годин пригнічується життєдіяльність бур’янів. Можливість використання в поєднанні з іншими сумішами, для розв’язання складних проблем, визнаних шкідниками, слугує ще одним з плюсів. Також цей гербіцид стійкий не тільки до різних кліматичних умов, а ще й до низьких температур.
  • Також добре себе проявив гербіцид Агрітокс. Цей препарат активно поглинається бур’янами та максимально знищує їх. Рекомендовано застосовувати у період активної фази росту та за відповідної температури.
  • Високоефективним серед гербіцидів вважається Рініді. Виражений за своїм механізмом, оскільки має 3 складові та дуже активну дію.
  • Також добре себе проявив гербіцид Естет. Він відрізняється від інших препаратів тим, що за своїм механізмом дії розчиняє захисний шар шкідника та проникає всередину, знищуючи кутикулу. Завдяки своїм властивостям його можна змішувати з іншими гербіцидами, щоб пришвидшити процес знищення бур’янів.

Якщо ви бажаєте, щоб ваша обробка даними гербіцидами мала успіх, треба чітко розуміти культури рослин, фази росту бур’янів, та звичайно вміти правильно розвести концентрований розчин препарату. Обов’язково треба дотримуватись правил захисту, при обробці одягати спецодяг, щоб уникнути потрапляння препарату на слизові. У разі потрапляння гербіциду на шкіру, треба негайно добре її промити. Якщо ви не можете визначитися з вибором препаратів чи підібрати способи захисту для рослин, можна більш детально ознайомитися з цією темою, а вже потім зробити вдалий вибір.

Для всіх засобів є певні терміни, щоб виконувати ті чи інші дії, спрямовані на знищення шкідників. Наприклад починати працювати тільки в сонячну погоду, поливати виключно за добу до обприскування, завдяки дотриманню цих аспектів буде значний ефект від препарату. Методи обробки достатньо прості: обприскування з пульверизатора застосовується зазвичай між рядками чи вздовж доріжок, обробка пензликом використовують для певної категорії рослин, та найпоширеніший спосіб це авіа оброблення для масштабних територій.

Ефективність гербіцидів залежить від багатьох факторів: чим сильніший ріст бур’яну, тим ефективніше дія гербіциду, різновид ґрунту, правильне дозування препарату, доцільна температура. Пам’ятайте, ніколи не слід перевищувати зазначену дозу препарату, тому, що можна не тільки завдати шкоди землі, а й знищити рослинні культури.

Якщо ви будете розуміти які є гербіциди, розбиратися у їх видах, розуміти культури рослин, дотримуватися правил обробки, регламенту усіх своїх дій, то вже за декілька тижнів будете спостерігати повне знищення бур’янів. Даний метод боротьби, завдяки гербіцидам, посів почесне місце серед знищення бур’янів. Ці методи не несуть загрози навколишньому середовищу та значно полегшують життя людям, які зустрічаються з такою проблемою, як «бур’яни».

Отже, вибираючи гербіциди, ви не тільки економите свій час та сили, а ще й рятуєте десятки гектарів врожаю від цих надокучливих шкідників.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: