Інвертори для сонячних батарей: що це таке та їх види

Запланувавши перейти на альтернативні джерела енергії, важливо подбати про те, щоб використовувати все необхідне для функціонування обладнання та прилади. Щоб сонячна електростанція не просто виробляла струм, а дозволяла його використовувати на побутові потреби для забезпечення роботи електроприладів та освітлення, важливо придбати відповідний варіант інвертора. Це такий прилад, завдяки якому напруга із постійного вигляду трансформується на змінний.

Особливості пристрою

Електроенергія, яку виробляє сонячна електростанція, може використовуватися лише для зарядки автомобільних акумуляторів. Напруга, що виробляється обладнанням, не підходить для того, щоб з її допомогою забезпечити функціонування всіх домашніх електроприладів та освітлення. Щоб перетворити СЕС із практично марного пристрою на конструкцію, яка допоможе не лише знизити витрати на оплату за електроенергію, а й зовсім отримати повну енергетичну незалежність, знадобиться купити сонячний інвертор.

Інвертором називається пристрій, за допомогою якого відбувається перетворення постійної напруги від 12-48В, що виробляється фотоелементами, на змінну з величиною 220-380В. Прилад має вигляд компактної коробки, всередині якої використовуються напівпровідникові елементи. З їхньою допомогою відбувається перетворення, що дозволяє СЕС повноцінно замінювати енергію, що надходить від централізованих джерел постачання.

Різновиди виробів

Інвертори бувають різних типів. Вибір відповідних варіантів залежить від типу установки, яку планується організувати. Розрізняють три основні види інверторів. Вони мають наступну назву та особливості:

  1. Автономні. Позначаються як «off grid». Вони підключаються до накопичувачів, та ніяк не контактують із зовнішньою електричною мережею. Важливою їх перевагою є низька вартість, тому що вони призначені виключно для перетворення електрики з постійного на змінний вигляд з підвищенням номіналу. Організація автономних сонячних станцій вигідна у тих випадках, коли будинок не підключений до централізованого енергопостачання.
  2. Мережеві. Їх позначають у вигляді «on grid». Відрізняються від автономних пристроїв тим, що підключаються до ланцюга централізованого електропостачання. Крім основних функцій у вигляді перетворення струму, прилади коригують мережеві параметри: амплітудні перепади та частотні показники. Мережеві інвертори працюють разом із централізованим електропостачанням. У сонячні дні панелі виробляють струм, що витрачається на побутові потреби. Надлишок надходить у мережу. Із заходом сонця панелі перестають виробляти енергію, тому постачання будинку здійснюється від загальної мережі.
  3. Універсальні. Сучасні системи, які можуть одночасно функціонувати як спільно з автономними, так і мережевими пристроями. Вони відрізняються високою вартістю, а також мають значну кількість різних налаштувань.

Важливо враховувати, що такі прилади вибираються виходячи з їхніх технічних параметрів. Головний фактор – потужність, яка повинна бути вищою, ніж загальне значення всіх електричних споживачів, що використовуються в будинку. Тільки правильно вибрані прилади гарантують високі експлуатаційні характеристики, а також забезпечують їх безпроблемну експлуатацію протягом усього ресурсу.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: