Врожайність ріпаку: експерти дали прогноз перспективи української культури цьогоріч

Згідно з оновленим прогнозом ІА «АПК-Інформ», виробництво ріпаку в Україні у 2024 р. може лише незначно поступитися врожаю 2023 р., склавши близько 4,3 млн тонн. Це на 4% вище попередньої оцінки, проте на 7% нижче показника 2023 р.

Про це пише АПК Інформ.

Корекція прогнозу відбулася коштом збільшення площі сівби під даною культурою до 1,49 млн га (+4% до попередньої оцінки; -4% до 2023 р.).

Експортний потенціал ріпаку у 2024/25 МР теж дещо збільшено – до 3,6 млн тонн (+2% до попередньої оцінки), що також несуттєво поступається показнику попереднього сезону-2023/24 (-2%).

Наразі ріпак входить в активну фазу цвітіння майже по всій території країни, причому ця фаза настала в п. р. дещо раніше в порівнянні з минулим роком через ранню та теплу весну.

Варто відзначити, що стан озимого ріпаку після зимівлі оцінювався аграріями переважно як добрий та задовільний. Але брак вологи, що спостерігався в ґрунті через досить сухий березень та першу половину квітня, спричинив побоювання щодо потенціалу врожайності. Очікується, що на ситуацію може дещо вплинути циклон, який зайшов до країни цього тижня.

Читайте також: Що робити з нарцисами, після того, як вони відцвіли

Протягом останніх кількох років вартість ріпаку на внутрішньому ринку є досить привабливою для аграріїв. Серед основних олійних вона поступається в основному тільки цінам на сою, але має доволі велику чутливість до світового виробництва та до динаміки цін на європейському ринку даної олійної.

У новому сезоні перспективи для українського ріпаку теж досить непогані. Так, очікується скорочення виробництва даної олійної в ЄС (від -2% за даними Єврокомісії до -10% за даними Strategie Grains), що вже зараз створює ажіотажний попит на ринку.

Однак, за недавніми оцінками FAS USDA, у 2024 р. може збільшитися на 14% виробництво австралійської каноли, що разом з канадською олійною є прямими конкурентами українського ріпаку на європейському ринку.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: