В Нідерландах на плавучій фермі збираються виробляти молоко і йогурт

У міському порту Роттердама, в Нідерландах до кінця року буде запущена перша плавуча ферма. На трирівневу платформу, прикріплену до дна океану, планується завезти молочних корів. Доїти тварин будуть роботи. Плавучу ферму побудувало агентство з продажу нерухомості Beladon, Згідно з прогнозами забудовника, на фермі буде отримуватися до 800 літрів молока в день. Передбачається, що господарство почне працювати в кінці 2018 року, пише “Агро-Центр”.

На плавучому господарстві збираються виробляти молоко і йогурт і продавати їх в Роттердамі.

Ідея подійної ферми виникла в інженера Beladon Пітер ван Вінгерден  ще в 2012 році. Він працював в Нью-Йорку над проектом плавучого житла на річці Гудзон. У той рік північний схід США і схід Канади постраждали від урагану “Сенді”. У Нью-Йорку через затоплених вулиць транспортне сполучення в місті було порушено, протягом двох днів жителі не могли купить їжу.

Як пояснив ван Вінгерден:

“Спостерігаючи руйнування, які викликали ураган “Сенді”, я усвідомив необхідність виробляти продукти якомога ближче до споживачів. Так у мене з’явилася ідея стійкої до змін клімату ферми на воді.”

За словами інженера, плавуча ферма спочатку здається всім “дивною, смішною і неймовірною”. Втім, інженер впевнений в рентабельності проекту. “При зрості попиту на здорову їжу, через швидку урбанізації та зміни клімату ми більше не можемо покладатися на традиційні системи виробництва продуктів”, – зазначає ван Вінгерден.

Управління порту в Роттердамі погодилося на проект, незважаючи на сумніви з приводу шуму і запаху. Цього літа ферма була доставлена ​​в місце стоянки баржею з Заандаме – міста на півночі Голландії. Для початку на платформу будуть заселені 40 корів, пізніше планується збільшення поголів’я для більшої ефективності роботи.

Міські райони, як зазначає BBC, можуть здатися не найкращим місцем для ведення фермерського господарства. Однак скорочення відстані поставки продуктів від виробників до споживачів зменшує транспортне забруднення. Якщо світове населення зросте до 9,8 млрд до 2050 р, то, згідно з прогнозами, 70% людей будуть жити в містах, тоді як зараз городяни становлять 55%.

Крім того, на фермі буде організована система повторного використання і переробки. Корів збираються годувати відходами харчової промисловості Роттердама. Наприклад, зерном, що викидається місцевими пивоварнями, залишками з ресторанів і кафе, побічними продуктами від місцевих комбінатів борошна і навіть обрізки газонної трави. Всі відходи будуть доставлятися на ферму на електромобілях. Також в якості корму для тварин організатори збираються вирощувати ряску, удобрювати її відходами життєдіяльності корів.

Крім виробництва молока, на екологічній фермі планируют встановити 4-5 вертикальних яруса для вирощування рослин під спеціальними світлодіодними лампами. Електроенергію в господарстві збираються отримувати за допомогою сонячних батарей.

Співробітник продовольчої і сільськогосподарської організації ООН Фентон Бід вважає, що міські ферми корисні, тому що вони вживають менше води, добрив і пестицидів, ніж звичайні виробничі системи. 

Ми вже розповідали, що найбільша екоферма світу знаходиться в пустелі

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: