Коли обрізати малину весною: поради садівникам

Садівники-любителі іноді цікавляться, коли краще обрізати малину – восени чи навесні? І восени, і навесні, і влітку. Якщо це робити регулярно, то кущі будуть краще рости і давати багатий урожай. Але в цій справі є свої тонкощі та хитрощі, пише уніан

Розповідаємо, як обрізати малину звичайну і малину ремонтантну та коли це потрібно зробити.

Коли обрізати малину навесні

Оптимальним часом, коли потрібно обрізати малину, вважається березень – початок квітня. Але вказати точні терміни важко, оскільки обрізка залежить від клімату та погодних умов. Головний орієнтир – необхідно, щоб сніг уже повністю розтанув, але земля ще не встигла прогрітися. Саме в цей час і потрібно зробити санітарну обрізку малини, і ремонтантної теж.

Читайте також: Фермери зі сходу та півдня України отримали генератори від ФАО та уряду Німеччини

Як правильно обрізати малину навесні

У весняній обрізці малини немає нічого складного:

  • потрібно вирізати всі пошкоджені, сухі, підмерзлі й ослаблені пагони;
  • вкоротити здорові гілки до першого здорового вічка – це стимулюватиме пробудження бруньок, і з них потім утвориться 3-6 плодоносних пагонів;
  • прорідити посадку – залишити на 1 погонному метрі не більш як 15-20 найсильніших пагонів, всі інші зрізайте без жалю, щоб кущі не загущувалися і не слабшали через брак поживних речовин.

Читайте також: Фермер розповів, як Фонд “Жнива Перемоги”, зараз допомагає аграріям на Херсонщині

Це класична схема обрізки. Але якщо хочете, щоб малина дозрівала не вся одночасно, а розтягнути цей процес на все літо, то тоді потрібно обрізати різні кущі на різну висоту. Зробіть так:

  • третину кущів обріжте на 10-15 см;
  • другу третину – на половину висоти рослин;
  • частину, що залишилася, обріжте так, щоб на кущиках залишилися пагони довжиною 15-20 см.

Окремо потрібно сказати, як обрізати ремонтантну малину весною. Якщо плануєте збирати один урожай за сезон – вирізайте всі гілки, не залишаючи пеньків. Якщо ж хочете два (але вони будуть менш багаті), то потрібно вирізати всі пагони, які відплодоносили (коричневого забарвлення), і молоду поросль при коренях, а однорічні пагони потрібно вкоротити на 15-25 см.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: