Коров’яче vs рослинне: яке молоко краще пити

Молоко — це прекрасне джерело кальцію та безлічі інших корисних вітамінів і мікроелементів.

Детальніше про це розповідає Агроцентр

Коров’яче молоко, яке часто критикують, безсумнівно, є одним з безперечних складових наших сніданків. Присутність білків з високою біологічною цінністю, вітаміну B12, кальцію і слідів вітаміну D, робить його повноцінною їжею. 

Воно добре переноситься в перші роки життя, коли присутність ферменту лактази, відповідального за переварювання молочного цукру, знаходиться в максимальних концентраціях. У зрілому віці його часто гірше переносять і тому замінюють іншими напоями.

Підтверджуючи свою незамінність, коров’яче молоко є гарним продуктом для харчових потреб дорослої людини, якщо його правильно вводити в раціон – з частотою від 2 до 4 разів на тиждень.

Хоча найбільш розповсюдженим є коров’яче молоко, більшість дорослих не можуть його вживати через несприйняття лактози, а в інших воно просто викликає алергію. Тому можна просто вибрати молоко, яке найкращим чином відповідає вашим потребам.

Соєве молоко. Це найспоживаніша альтернатива коров’ячому молоку. Якщо не сподобається смак, його можна легко замаскувати додаванням кави або какао. Ризик алергії залишається високим у схильних людей. Як правило, протипоказаний пацієнтам з попередньою історією ендокринних патологій.

Рисове молоко. Незважаючи на низьку калорійність, воно відрізняється від соєвого молока меншим вмістом білка і більшою кількістю вуглеводів. Володіючи відмінною переносимістю, але поганою поживною цінністю, воно часто збагачується мінералами і вітамінами.

Вівсяне молоко. Воно знаходиться між соєвим і рисовим молоком з точки зору наявності вуглеводів і білків. Вівсяне молоко має відмінну кишкову переносимість, але, на відміну від рисового або соєвого, не може бути використано людьми з целіакію. 

Кокосове молоко. Це один із найкалорійніших сортів рослинного молока через кількість жиру, який перевищує 15 г на 100 г. З огляду на низький вміст вуглеводів, кокосове молоко високо цінується як за його тропічний смак, так і за насичуючу дію. 

Молоко з мигдалю, фундука та волоського горіха. У ці напої зазвичай додають цукор, щоб зробити смак приємнішим. Однак по живильній цінності, аналогічній вівсяному молоку, і більшій кількості жирів, вони чинять сильнішу алергенну дію, ніж інші види молока.

Джерело: сайт OBOZREVATEL

Читайте також: “Патріотичний обов’язок”: у Франції закликають їсти більше сиру

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: