По коліна в воді: як збирають журавлину на одній з найбільших плантацій Європи (фото, відео)

Жовтень – саме той місяць, коли в Білорусі активно збирають журавлину. Саме в Білорусі знаходиться найбільша в Європі плантація цих ягід – “Полесские журавины”, неподалік від Пінська, пише “Агро-Центр”.

Під журавлину відведено більше 80 гектарів землі. Заклали плантації ще у 1985 році, сюди були завезені садженці з США. Поле для вирощування розбите на участки – чеки – розміром близько гектара. Для обслуговування плантацій працюють дві насосні станції та пасіка – для запилення рослин.

Перші ягоди журавлини після насадження з’являються лише на третій рік і лише на восьмий рік активно плодоносять. На одному місці рослини можуть рости сто років. Починають збирати журавлину наприкінці вересня, а закінчують у листопаді. Збір ведеться двома способами – мокрим і сухим. При мокрому способі чеки повністю заливають водою і запускають трактори, які обмолочують ягоди. Журавлина підіймається на поверхню води, а працівники понтонами стягують її.

При сухому способі поля не затоплюють, а збирають ягоди руками. Для цього наймають сотні працівників. Зібрану журавлину пакують та транспортують до холодильників. Там ягоди заморожують, у рік близько 300-500 тонн. Максимально в рік збирали 650 тонн журавлини.

Як каже заступник директора підприємства Євген Гаркович, весь зібраний урожай журавлини повністю розпродають. Основна маса (80%) йде на експорт: в Росію, Литву, Латвію, Польщу, Німеччину, Англію і інші країни. На журавлині в господарстві заробляють близько 1,5-1,7 млн ​​рублів.

У планах підприємства – власний цех по переробці журавлини. Там будуть робити сушені ягоди і соки. Зараз йде пошук обладнання.

Крім журавлини, в господарстві вирощують лохину і заготовляють чорницю. За минулий рік виручка підприємства склала 2,2 млн рублів, збільшившись на 25% в порівнянні з позаминулим роком. Чистий прибуток за минулий рік зріс в десять разів – до 161 тисячі рублів.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: