Прибуткова справа: найближчими роками очікується “бум” на горіхи в Україні

Президент Академії органічного садівництва “Екогарден” Валентина Лановенко, оцінила перспективи розвитку промислових насаджень під волоським горіхом в Україні й розповіла про найпоширеніші сорти культури, пише “Агро-Центр”.

На думку експерта, в Україні добре почуваються сорти вітчизняної та молдавської селекції. Справа в тому, що чимало молдавських сортів походять із території України. Найбільш популярним сортом серед них є Піщанський, посадковий матеріал якого на 15–20 % дорожче в порівнянні із більшістю інших сортів.

“Наскільки це є виправданими експериментами із сортами грецького горіха італійської, французької чи канадської селекції? Кліматичні умови нашої країни не дають змоги вирощувати карликові італійські та французькі сорти. Звичайно ж, хочеться отримати якомога вищий врожай, а саджанці на карликових підщепах висаджуються в розрахунку до 600 дерев /1 га, приносячи до 8 т горіхів щороку. Проте в Україні ці сорти, на жаль, показують себе досить погано: найчастіше дерева вимерзають у перші роки вегетації. Тому одним із найважливіших критеріїв сорту грецького горіха є його районованість у конкретному регіоні”,

— розповіла Валентина Лановенко.

При закладці саду слід обов’язково обрати запилювачі, інакше урожайність буде значно нижчою. Щеплені саджанці пропонуються в Україні за ціною близько €10 за штуку. Ціна на сіянці може становити від 40 до 70 грн. Якщо середня площа горіхового саду становить 50 га, то відповідно для такого саду зазвичай обирають 2–3 основні сорти та декілька сортів-запилювачів.

“Грецький горіх є дуже перспективною культурою, однак водночас це довгострокова інвестиція, максимальна віддача від якою приходить лише на п’ятнадцятий рік вегетації. Це змушує садівників знаходити додаткові варіанти заробітку, поки горіхові насадження підростають”,

— повідомила Валентина Лановенко.

Щороку в Україні збирають понад 100 тис. т волоських горіхів. Дві третини цього врожаю спрямовується на експорт, хоча ціна на українські горіхи є досить низькою. За словами Валентини Лановенко, наразі в Україні немає повноцінних промислових насаджень — вони лише закладаються. Відповідно, більшість горіхів у нас збирається або в присадибних господарствах або ж по лісосмугах. Втім, на її думку, ця ситуація виправиться в найближчі декілька років.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: