“Сорт Небесної сотні”: поради від селекціонера винограду з Одещини (ФОТО)

З Кетроєм Андрієм Олександровичем я познайомилась у червні. Поїздка до його земельної ділянки нагадувала солодкий сон виноградаря-селекціонера, що здійснився. Маючи 43-річний досвід роботи у виноградарстві, Андрій Олександрович вирощує 73 сорти винограду! Майже всі сорти столові.

В Одеській області, на березі Чорного моря, поряд з портом Чорноморськ розташувалась сортовипробувальна ділянка виноградаря. За позивом серця Андрій Олександрович є експериментатором. Він сам розшукує нові сорти, частіше всього аматорські, та впроваджує на своїй ділянці. Кожний рік він купує та садить нові сорти. Найновіший сорт – Пам’яті Небесної сотні.

Є найраніші сорти: Чорна вишня та Ромбік, є і мускатні сорти (Мускат любімий), і кишмиш (Кишмиш лучистий, Велес) та багато інших (Анюта, Дашуня, Віктор, Монарх, Нінель, Благовєст, Юліан, Ландиш, Анжеліка, Божена, Фламінго, Супер екстра). Найгарніший запилювач: Ваньок. Частину кущів вирощує на традиційній шпалері, а частину на перголі.
Свій безцінний досвід агроном передає поціновувачам виноградарства на численних семінарах. Андрій Олександрович дуже гостинна людина. Разом із своєю дружиною та помічницею Калиною Федорівною, запрошують до своєї дослідної ділянки, яка одночасно є їх власною землею.

Андрій Олександрович закликає агрономів використовувати біологічні методи захисту рослин, але його досвід показує, що на даному етапі розвитку агрономії в Україні не можливо повністю відмовитися від хімічних засобів. Треба використовувати стійкі до хвороб і шкідників сорти – це запорука успіху біологічних засобів захисту.

Для бажаючих займатися виноградом Андрій Олександрович відкриває одне із золотих правил виноградарства: на одному пагоні потрібно залишати одне гроно. Найчастіше аматори нехтують цим правилом і залишають майже всі грона, що зав’язалися. Але багаторічний досвід Андрія Олександровича не підводить: на пагоні видаляємо верхнє гроно і залишаємо нижнє.

Ще один секрет відкриває досвідчений агроном: пагін, який має об’єм менше за олівець, ми залишаємо без грона взагалі. Немає сенсу навантажувати такий пагін, адже він повноцінного грона ніколи не сформує.

До речі, про хитрощі виноградаря. Боротьбу зі шкідниками винограду Андрій Олександрович не проводить взагалі, адже на півдні, де розташована його земельна ділянка, не буває навали гронової листокрутки чи кліщів. Тут шкідники винограду забирають до 10% врожаю.

З дня мого знайомства з виноградарем пройшло два місяці. Тепер гостинний Андрій Олександрович запрошував на дегустацію всіх сортів винограду, що дозріли на цей період. Як люблячий батько, він розповідав про кожний кущ, про особливості вирощування кожного сорту. В його польовому журналі внесений не тільки кожний кущ, але й підбито кількість грон!

За своєю власною рецептурою виноградар робить червоне вино Каберне без цукру. Продегустоване мною авторське вино у повній мірі відображає вислів: «сонце в бокалі». Таких ентузіастів своєї нелегкої справи потрібно вшановувати, адже він є живим прикладом, як завдяки любові до справи можна творити дива!

Віолета Слюсаренко

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: