На Вінниччині подружжя фермерів завели блог для поросят та здобули популярність у TikTok 

Подружжя з села Оляниця Гайсинського району, що на Вінниччині, Вадим Костяк та Алла Бондаренко 5 років займаються розведенням свиней. Як господарюють та доглядають молоде поголів’я, розповідають у блозі «Свиняча гордість» в соцмережах, який започаткували в листопаді 2023-го року. Нині мають 3,2 тисячі підписників у Facebook та близько 4 тисяч у TikTok. 

Про це повідомляє Суспільне.

Вадим та Алла одружені один рік, обом — по 25 років. Розведенням свиней почали займатися ще в студентські роки. Вчилися і паралельно їздили за кордон, щоб заробити грошей на бізнес.

«Це не так, що ми приїхали, назбирали капітал і за один сезон побудувалися. Це так не було. Спочатку закупили свиней, тримали в маленькій халупці. І паралельно, коли вони підросли, поїхали на заробітки та почали будувати хлів. Розуміли, щоб не робити на когось і зруйнувати стереотип, що молодь і «вітер в голові гуляє», потрібно постаратися. І Ми з самого початку знали, що хочемо цим займатись», — розповів Вадим Костяк.

Зараз на утриманні подружжя маю 8 свиноматок та півсотні поросят.

Досвідом розведення свиней Алла ділиться у соцмережах. З листопада 2023-го жінка веде блог «Свиняча гордість».

Читайте також: Польща посилює контроль агропродукції на кордоні з Україною

«Почала вести блог, щоб допомагати людям, бо в мене не було такої підтримки. Також висвітлюю це все, щоб люди побачили, як я це роблю, як вакциную», — каже Алла.

Частину поросят із льохами подружжя тримає у сусідських хлівах, які орендують. Весною планують розширити власний свинарник, аби можна було утримувати більше свиней.

Фермерів-початківців підтримує батько Вадима — Микола Костяк. Поки вони були на заробітках — доглядав за першим опоросом.

Свинарник на 1 000 голів – таку ціль ставлять перед собою фермери, а ще зробити весь процес вирощування свиней автоматизованим.

«Маю ціль — хочу ще свинарник, більш технологічний, на щілинній підлозі, шнековою подачею харчування, з бункерною подачею води та комбікормовим цехом. Хочу організувати роботу від «а» до «я», — каже Вадим Костяк.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: