“Під загрозою рідкісні види”: тварини стали більш вразливими до COVID-19

Багато тварин, серед яких – рідкісні види приматів і морських ссавців, можуть бути уразливі до COVID-19.

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Деталі: Міжнародна група дослідників із Каліфорнійського університету в Дейвісі дійшла до висновку, що під загрозою можуть опинитися рідкісні види.

Вчені використовували геномний аналіз для порівняння основного клітинного рецептора вірусу у людей – ангіотензинперетворювального ферменту-2 або ACE2 – у 410 різних видів хребетних, включно з птахами, рибами, амфібіями, рептиліями і ссавцями.

Уточнюється, що 25 амінокислот білка ACE2 у людини важливі для проникнення нового вірусу в клітини організму. ACE2 зазвичай виявляється в багатьох різних типах клітин і тканин, включно з епітеліальними клітинами носа, рота й легень.

Коментар: Передбачається, що тварини, у яких усі 25 амінокислотних залишків відповідають людському білку, піддаються найбільшому ризику зараження SARS-CoV-2 через ACE2“, – сказала авторка дослідження Джоана Дамас.

До дуже високого ризику зараження, зокрема, схильні деякі види приматів, що знаходяться під загрозою зникнення, такі як західна низинна горила, суматранський орангутанг і північний білощокий гібон.

До групи підвищеного ризику також входять морські ссавці, такі як сірі кити й афаліни, а також китайські хом’яки.

Було виявлено, що домашні тварини, такі як кішки, велика рогата худоба та вівці, мають середній ризик інфікування, а собаки, коні та свині мають низький ризик зв’язування ACE2 з вірусом.

Також було виявлено, що кажани мають дуже низький ризик зараження новим коронавірусом через рецептор ACE2. У дослідженні підтримується ідея про те, що в переданні вірусу від кажана до людини брали участь один або кілька проміжних видів.

Джерело: сайт Medical Xpress

Читайте також: Польські фермери не продали землю і тепер жнивують серед багатоповерхівок (відео)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: