Вчені з’ясували, від чого смужки захищають зебр

Вчені з Бристольського університету з’ясували, що мереживна шерсть зебр захищає їх від укусів ґедзів, допомагає дезорієнтувати мух в момент їх приземлення. Вони зрозуміли, що оптична ілюзія, відома як “ефект апертури”, грає певну роль в засліпленні комах.

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Коментар: Ці захоплюючі дослідження не тільки наблизять нас до розуміння одного з найцікавіших і фотогенічних видів тварин у світі, але й будуть представляти великий інтерес для фермерів, які намагаються зменшити шкоду, яку завдають укуси мух, і навіть для компаній з виробництва упряжі та попон для коней“, – розповів Тім Каро, старший співавтор дослідження і професор Школи біологічних наук Бристольського університету.

Деталі: Вчені в ході експерименту накидали на спину коней накидки з принтом малюнка зебри і спостерігали за поведінкою комах. Гедзі роду Tabanus не могли сповільнитися при наближенні до тварин і, або пролітали мимо, або врізалися в них.

Коли на коней накинули сірі, смугасті й картаті накидки, з’ясувалося, що мухи “уникали приземлення, кружляли поруч і не наближалися так близько до смугастих і картатих накидок”, але поводилися інакше з сірими.

Захист від ґедзів в цей час є основною гіпотезою того, чому у зебр є смуги. Гедзі в Африці переносять хвороби, смертельні для представників родини конячих, тому уникнути їх укусу для зебр – життєво важливо. Еволюція постаралася їм в цьому допомогти.

Джерело: сайт Діалог

Читайте також: На Закарпатті дала перший урожай найвисокогірніша плантація лохини

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: