Чому чорніє листя у лохини і що з цим робити

Лохина з її смачними ягодами є інвестицією в саджанці, яку слід підтримувати захистом цієї цінної культури від хвороб. Здорові кущі лохини повинні мати блискуче зелене листя, проте після вологої весни і такої ж погоди на початку літа або в сезоні в цілому ви можете побачити темні плями на листі, інформує Ukr.Media.

Це свідчить про те, що на ягідному чагарнику розвинулося грибне захворювання, а може й не одне.

Коли у лохини чорніє листя, це важко не помітити. Темні плями, часто оточені жовтим або помаранчевим ореолом, різко контрастують із зеленим кольором ще здорового листка.

Якщо не втрутитися вчасно, то дрібні цятки будуть зливатись у більші, покриваючи поверхню. Чорний колір означає, що тканини листа вже зазнали некрозу та відмерли. Двома найбільш ймовірними причинами є антракноз та септоріоз.

Антракноз на лохини

Хвороба характеризується темними і запалими плямами на листі, часто проявляється в дощову погоду. Спочатку плями мають червонувато-коричневий колір, у міру розвитку антракнозу листя лохини відмирають — чорніють, далі патоген переходить на стебла та плоди. Заражені гілки мають темно-коричневі поразки, ягоди зморщуються. Під час опадів на кущі утворюються липкі маси спорів від рожевого до оранжевого кольору. Симптоми на початку захворювання зосереджені на нижньому листі.

Септоріозна плямистість листя

У цьому випадку все починається з малого, з крихітних чорних крапок у середині опуклих білих плям, які далі зливаються у більші ділянки некротичної тканини. Хвороба процвітає у тих самих вологих умовах, які любить антракноз.

На початку хвороби плями будуть з коричневою та фіолетовою облямівкою, а ті самі чорні крапки в центрі білої плями означають маленькі чорні плодові тіла грибів. Пошкодження на стеблі плоскі або злегка втиснуті, з центром від жовтувато-коричневого до сірого та червонувато-коричневого краю. Поразки стебла та плями листя на дорослій лохині найбільш виражені на нижніх частинах рослин.

Боротьба з плямистістю листя лохини

Успішна боротьба з хворобами, що викликають плями на листі лохини, здійснюється за допомогою стійкості рослин-господарів (новіші сорти лохини мають кращу стійкість), фунгіцидів і агротехніки для поліпшення здоров’я ягідного куща.

Тут слід зазначити, що фунгіциди саме для лохини випускаються в основному в обсягах для комерційних господарств, так що для приватної ділянки може бути складно знайти їх у малій дозі. Продукти, що містять хлороталоніл або манкоцеб, часто рекомендуються проти листяних грибних хвороб, їх варто застосовувати як профілактику.

Якщо погода сприятлива, проведіть хоча б одну обробку агрохімічним фунгіцидом на початку сезону для боротьби з листовою плямистістю між цвітінням і збиранням урожаю. Далі ви можете використовувати фунгіциди на основі міді, та й популярне обприскування харчовою содою — столова ложка на три-чотири літри води з додаванням рідкого мила. Обприскуйте содою помірно, щоб не зруйнувати природний захист листа!

Читайте також: Чому починає жовтіти пір’я цибулі: що робити, щоб не втратити врожай

З цієї ж причини постійне застосування спреїв на основі олії, таких як олія німа, наприклад, у даному разі не рекомендується. Спреї на олійній основі та постійне застосування агресивного розчину харчової соди можуть спровокувати збільшення плям, ушкоджуючи природні захисні воски на поверхні листя, які зазвичай блокують проникнення грибів.

Забезпечте хорошу циркуляцію повітря, дотримуючись правильної відстані та виконуючи обрізування.

Влітку при поливі тримайте листя сухим, тому що і гриби, і бактерії влаштовують свято у вологих умовах. Пам’ятайте, що профілактика — найкращі ліки, коли справа стосується захисту вашої лохини від цих поширених ворогів.

Читайте також: Контактные линзы при астигматизме

Поливайте рослини біля основи, щоб не намочити листя. Ранковий полив — золота година: дайте листям висохнути до прохолодного вечора. Якщо верхні 3-5 см просохли, настав час поливати, але без заболочування.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: