Як вибрати правильний гідроакумулятор для вашої системи

Гідроакумулятором називають спеціальний металевий бак, який використовують в системах з гідромоторами та насосами для зберігання та використання енергії, що виникає при функціонуванні системи. Такий бак має дві порожнини: в одній знаходиться газ, а в іншій – рідина.

Гідроакумулятор призначений регулювати в системі тиск, а також запобігати передчасному зносу насоса. При підйомі тиску зайва рідина заповнює відсік, призначений для гідравлічної рідини. При падінні тиску газ виштовхує в систему потрібну кількість рідини за принципом пружини.

Особливості роботи пристрою залежать від його типу. Це потрібно враховувати під час вибору та прийняття рішення про покупку.

Які бувають види гідроакумуляторів?

За способом накопичення енергії виділяють два типи гідроакумуляторів:

  • Механічний. Енергія гідравлічної рідини акумулюється шляхом утворення механічної та потенціальної енергії вантажу певної маси або стискання металевої пружини. 
  • Пневматичний. Енергія гідравлічної рідини накопичується завдяки утворенню енергії стисненого газу.

Також серед основних типів гідроакумуляторів за конструкцією розрізняють поршневий, балонний та мембранний.

  1. Балонний. Використовується в системах з середньою витратою рідини. Він оснащений гумовою грушею, що розподіляє рідину та газ. При підйомі тиску в системі рідина прямує в гідроакумулятор, при його ж падінні – газ витісняє її назад в систему. Такий вид гідробака може вміщувати до 1000 л рідини та функціонувати при температурі від -50°C до +150°C. Оскільки він здатний працювати з більш в’язкими рідинами, найчастіше його використовують для маслостанцій.
  2. Поршневий. Функціонує так само як і балонний, однак розподільником у ньому виступає поршень. Гідроакумулятор такого типу забезпечує високу ефективність гідрообладнання, тому використовується переважно в промисловості. Також він може створювати тиск до 1000 атмосфер та накопичувати об’єм рідини до 3000 л.
  3. Мембранний. У такому гідробаку роздільним середовищем виступає каучукова мембрана, завдяки якій при підвищенні тиску до 300 Бар миттєво вивільняється накопичена енергія. Об’єм такого гідробака – 10 л, а температурний діапазон функціонування від -10°C до + 80°C.

На які характеристики звернути увагу при виборі?

Основна функція гідроакумулятора – продовження строку експлуатації насоса, адже при кожному використанні рідини він не вимагає включення. Саме тому варто враховувати насамперед потужність вашого насоса та параметри гідросистеми, де буде використовуватись дане обладнання.

Вичерпну консультацію щодо того, який пристрій придбати, нададуть висококваліфіковані інженери компанії «Моторімпекс». Тут ви зможете купити гідроакумулятор для ваших цілей за приємною ціною – звертайтеся!

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: