Особливості мостових підвісних кранів

Необхідність у використанні кранового вантажопідйомного обладнання є на більшості промислових об’єктів, складів, терміналів і ремонтних майстерень. Переміщення важких і великогабаритних предметів вимагає надійної конструкції кранової техніки. У той же час кран, по можливості, повинен бути досить простим в експлуатації.

Використання мостових кранів дозволяє істотно спростити процес механізації вантажопідіймальних операцій на більшості об’єктів промисловості та зберігання, що обумовлено декількома факторами. Крани мостові можуть мати підвісну й опорну конструкцію, що істотно відбивається на режимах експлуатації і сферах застосування даного обладнання.

Крани мостового типу мають в основі кілька конструктивних елементів, за допомогою яких можливе переміщення вантажів у вертикальній і горизонтальній площинах. На мостовій балці, яку фахівці також часто називають прогінною балкою, розміщується вантажопідйомний механізм – найчастіше це таль з електричним або ручним приводом.

Крім крюкової оснастки, таль може бути обладнаний різними видами захоплювальних пристроїв. Зокрема, можна використовувати захвати для барабанів, контейнерів, листового металу і бочок, електромагніти, грейфери, мульди і ковші для розплавленого металу або інших рідких продуктів. Наявність великої кількості спеціальних вантажозахоплювальних пристосувань і їх швидкої зміни робить мостовий кран універсальним рішенням для роботи з різними типами вантажів.

Мостова балка з талем за допомогою кінцевих балок і ходових коліс розміщується на підкранових шляхах. Шляхи виготовляються з двотаврових рейок посиленої конструкції. У крана підвісного (https://kzpto.com.ua/podvesnye-krany/) рейки спираються безпосередньо на конструктивні елементи приміщення. Таким чином, прогінна балка може рухатися уздовж усієї довжини рейок, а таль – уздовж мостової балки. У залежності від інтенсивності роботи кран може мати електричний або ручний привід.

Електричному мостовому крану для живлення необхідні кранові тролеї або гнучкі дроти. Тролеї краще в тих випадках, коли кран експлуатується в місцях, де багато пилу, підвищена температура або вологість. Закрита конструкція тролєїв надійно захищає струмопідводи і струмознімачі не тільки від перерахованих вище факторів, але і від фізичного впливу.

Завдяки своїй конструкції підвісним кранів не потрібні опори для розміщення підкранових шляхів, що значно спрощує їх монтаж. Підвісні крани можуть мати менші габарити в порівнянні з опорними аналогами і не віднімають робочого простору на підлозі, саме тому їх вважають за краще розміщувати в невеликих і захаращених приміщеннях.

На думку експертів, на сьогодні кращими в Україні за співвідношенням ціни й якості є мостові крани всіх типів, що випускаються на Київському заводі підіймально-транспортного обладнання. Дізнатися актуальну ціну мостового крана КЗПТО необхідної вантажопідйомності та комплектації можна на заводському сайті – www.kzpto.com.ua

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: