Чиновники з Києва пояснили фермерам, куди підуть мільярди (детально)

Сьогодні у Рівному в обласній адміністрації зібралися фермери, члени кооперативів та представники новостворених громад. Сюди приїхав заступник міністра АПК України Віктор Шеремета. Він разом з своїми колегами розповів – як фермерам отримати свою частину з 6,3 мільярдів гривень, виділених на підтримку фермерства цьогоріч, пише “Агро-Центр”.

Послухати про те, як отримати компенсацію і допомогу від держави приїхали фермери з Житомирщини і Хмельниччини. Всього цього року було виділено 6,3 мільярди гривень. З них:

4 мільярди на тваринництво;

945 мільйонів на здешевлення техніки (список компаній-виробників, яких оберуть для цієї програми буде оприлюднено лише до кінця березня);

300 мільйонів садівникам;

1 мільярд – на підтримку фермерських господарств.

Цим мільярдом “опікується” безпосередньо пан Шеремета, іншими – його заступники. Ми підрахували ці суми і вийшло, що не вистачає більше 700 мільйонів. Напевне, вони підуть на “поточні витрати” чиновників.

Розпочав сам Віктор Шеремета:

“Нашою метою є обговорити напрацювання для співпраці з селянами, фермерами, кооперативами”

Зала була наповнена слухачами, які дотичні до сільського господарства. Значна частина учасників, щоправда, чекала інтерактивної частини, коли можна буде розповісти про наболіле. Проте, до того часу чиновники по черзі презентували програми державної підтримки для фермерів у сферах тваринництва, закупівлі техніки та підтримки кооперативів.

До прикладу, у 2018 році можна отримати компенсацію витрат за купівлю насіння до весняної посівної у розмірі 80%. Щоправда, це стосується лише насіння вітчизняної селекції, а купівля має бути оформлена через банк, у якому є державна частка (таких чотири – Ощадбанк, Приватбанк, Укрексімбанк, Укргазбанк).

Також, для українських фермерів обіцяють кредити зі ставкою, як у Європейських банків. 500 млн гривень виділено на здешевлення кредитів, тому беручи кредит у банку з ставкою до 20 відсотків, фермер через державну програму зможе зменшити цю ставку до 2%:

“Це буде навіть краще, ніж у європейських банках. Там кредити 3-4%, а в українських фермерів буде близько 2%”,

– запевняють чиновники.

Підіймали також і тему створення кооперативів. На думку Віктора Шеремети, люди повинні організовуватися на місцях, а влада їх підтримає:

“За вказівкою створити дієвий кооператив неможливо”,

– переконаний він.

Тут заступник міністра згадав, що сам колись був фермером і запевнив – знає як водити трактор і доїти молоко в корови. Він затронув і тему якості молока, яку може давати кооператив:

“Наше молоко може бути не лише другого сорту, а й екстра класу. Наприклад, якщо перед доїнням молока, злити його трохи в сторону – якість підвищиться, адже саме на початку збирається більше бактерій”,

– висказав думку пан Шеремета.

Державними програмами передбачено також компенсація у розмірі 30% вартості будівництва чи реконструкції будівель сільськогосподарського призначення. На це виділено також близько 500 мільйонів гривень. Для садівників чиновники вирішили компенсувати 80% вартості саджанців у цьому році.

Детальніше про програми можна дізнатися в районних та обласних адміністраціях.

По закінченню презентації програм фермери почали емоційно розповідати про свої проблеми та просити змінити в Міністерства підходи до ведення політики. Так, овочівники жалілися, що у них взагалі забрали всю допомогу і овочівництво в Україні взагалі відмирає, решта фермерів просили встановити один податок – так відпаде 80% корупції:

“В мене 200 гектарів, але я сам собі фермер, бухгалтер, юрист і тракторист. В мене немає часу бігати по кабінетах і розібратися ні в чому не можу”,

– зауважив фермер з Березнівщини.

Не дивлячись на проведення державних програм з компенсації, за минулий рік всього 16 фермерських господарств отримали допомогу з закупівлею техніки. Загальна її сума на область становить 1 мільйон 816 тисяч гривень.

Чи дійсно така допомога у 2018 році піде для дрібних фермерів, чи 6,3 мільярда залишаться в кишенях власників великих корпорацій – можна тільки здогадуватися.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: