Яких збитків завдала війна агросектору України – дослідження CSIS

Через напади рф на всі галузі агросектору України та супутні збитки від військових дій українське виробництво та експорт значно скоротилися порівняно з довоєнним рівнем. 

Таким є висновок авторів звіту Центру стратегічних і міжнародних досліджень (CSIS).

Станом на червень 2023 року агросектор України зазнав прямих збитків агротехніці, обладнанню та сховищам на суму $8,7 млрд. А також від викрадених або пошкоджених ресурсів, таких як добрива та насіння, і продукції, посівів та худоби.

Збитки сектору у $40,3 млрд свідчать про зменшення доходів фермерів через втрачене виробництво, нижчі відпускні ціни на продукцію та вищі операційні витрати на всіх етапах аграрного ланцюжка створення вартості.

Безперервний і всеосяжний характер російського нападу ускладнює оцінку збитків і потреб. Подальші втрати та збитки стали результатом виходу рф із зернової угоди в липні 2023 року та негайного посилення атак на інфраструктуру експорту агропродукції вздовж узбережжя Чорного моря та Дунаю.

Читайте також: На Рівненщині садівники б’ють рекорди з вирощування малини

У період з липня по жовтень 17 окремих нападів на українські порти, зернові комплекси та цивільні судна знищили 300 тис. т зерна та ще більше зменшили експортний потенціал України.

Це руйнування призвело до подальшого падіння аграрної економіки України. Обмежені експортні маршрути підвищили витрати на транспортування та зменшили обсяги товарів, які фермери могли продати, зменшивши доходи фермерів і ліквідувавши прибутковість.

У той час як доходи впали, витрати на сільськогосподарські ресурси зросли, а пошкодження ферм і обладнання спричиняє додаткові, великі витрати для фермерів. У результаті багато фермерів згортають свою діяльність і зменшують обсяги врожаю. І незважаючи на зусилля українського уряду ізолювати сільськогосподарських робітників від призову на військову службу, війна змусила фермерів долучитися до бойових дій.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: