“Кількість проти якості”: Китай кардинально змінює курс у сільському господарстві

Часи все нових і нових рекордних врожаїв у Китаї минули, Пекін досяг гарантованого самозабезпечення і хоче позбутися занадто великих складських запасів. Замість цього, на перше місце має вийти якість продуктів, пише “Агро-Центр”.

Кожного року у січні та лютому найбільші міграційні рухи планети відбуваються у Китаї. Близько 275 мільйонів працівників повертаються на новорічні двотижневі свята до своїх сімей з будівельних майданчиків та заводів. Ця масова міграція демонструє найбільший виклик, який стоїть перед Китаєм – гігантська прірва між містом та селом. Середній дохід у місті більше, ніж у два з половиною рази перевищує прибутки селян. Переважна більшість китайців мігрують у великі міста та промислове узбережжя Китаю.

Через це не дивно, що останні 14 років головними завданнями уряд Китаю ставить перед собою розвиток сільського господарства. Щоправда, результати врожаїв кількох останніх років показують – недовиробництво продукції вже не є основним страхом. Навпаки – влада Китаю більше стурбована перевиробництвом окремих продуктів. Зокрема, мова йде про кукурудзу. Стимулювання цін на внутрішньому ринку та державні закупівлі зумовили збільшення площ вирощування кукурудзи з 13 мільйонів гектарів у 2003 році до 37 у 2013. Для порівняння, у ЄС площі кукурудзи зросли з 8,5 до 9,5 мільйонів гектарів.

В той же час, через стрімкий розвиток свинарства, зріс попит на сою, яку Китаю довелося імпортувати у 5 разів більше, ніж раніше. Цього року у Пекіні почали говорити про зміни в розвитку сільського господарства. Так, орієнтуватимуться відтепер передусім на якість, а не кількість продукції, а виробництво товарів буде орієнтоване на ринок. До прикладу, площі кукурудзи пропонують зменшити, а товари – зробити більш конкурентноспроможними на ринку.

В Китаї також існує проблема з підземними водами. Через це втрачаються сільськогосподарські угіддя, площа яких наразі становить 133 мільйони гектарів, до 2020 року їх стане 124 мільйони гектарів. Уряд планує виділити 88 мільярдів доларів США на модернізацію сільськогосподарських угідь.

У заяві уряду Китаю також йдеться, що селян залучатимуть до роботи на “малій батьківщині”, стимулюючи малий бізнес. Фірмам, які займаються туризмом та онлайн-торгівлею, буде введено податкові та фінансові приманки для роботи у сільській місцевості з виробництва ланцюгів додаткової вартості.

Наразі невідомо, наскільки такі кроки будуть ефективними та які наслідки матимуть. Але позитивним є те, що розробляються конкретні політичні заходи для боротьби з депопуляцією сільських районів. Врешті-решт, сільське господарство все ще надає третину робочих місць для китайських працівників та забезпечує зростаюче населення продуктами харчування.

Agrifuture

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: