“Купуємо більше ніж продаємо”: пояснили, чому Україна купує молочної продукції більше ніж продає

Імпорт молочної продукції в Україну перевищує її експорт закордон. За перші чотири місяці 2020 року Україна експортувала на 53 мільйони доларів, а імпортувала – на 87. 

Детальніше про це розповідає Агроцентр

Коментар: “Це тривожний фактор. По-перше, ми починаємо як країна більше витрачати, аніж заробляти на молочних продуктах. По-друге, не захищаючи внутрішнього виробника, ми штовхаємо молочну галузь України до подальшого згортання”, – розповідає віце-президентка Асоціації виробників молока Ганна Лавренюк. 

Деталі: Більше іноземної молочної продукції стало в Україні через декілька факторів. За кордоном вона часом навіть дешевша. Наприклад, у Польщі. Заступник міністра економіки пояснив, що країнах Європи на продаж такої продукції нижчий податок ПДВ, а ще сільгоспвиробників більше підтримує держава. В Україні ж міністерство економіки – думає, як підтримати своїх. 

Коментар: “Зараз активно обговорюється теж можливість введення диференційованої ставки ПДВ, якщо ми говоримо про реалізацію сільгосп продукції. Друге – це збільшити підтримку тваринництва перш за все”, – розповів заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Висоцький. 

В асоціації виробників молока, співпраці із державою радіють. Утім, діляться, що держпідтримка іноді приходить запізно.

“Неможливість повністю довіряти програмам підтримки не всиляє довіри і оптимізму нашим аграріям стосовно інвестицій в молочний сектор”, – каже віцепрезидентка “Асоціації виробників молока” Ганна Лавренюк. 

Упродовж 2019-го року стрімко скоротилася кількість корів у промисловому секторі – на 6%. Це мінус 30 тисяч корів. 100-150 ферм просто перестали існувати. Це погано для економіки. 

Коментар: “Один працівник молочно-товарної ферми генерує ще 10-12 робочих місць у суміжних галузях: молокопереробна, м’ясопреробка, логістика, ветеринарка. Якщо у нас виходить з обойми одна ферма, на якій працювало десять працівників, то ще 100 працівників поруч з цією фермою втратили роботу”, – пояснила Ганна Лавренюк. 

Слід зауважити, що 2020-му році скорочення поголів’я корів продовжується. Для того, щоб допомогти фермерам, міністерство економіки розробляє нові програми. 

Коментар: “Фермерським господарствам будемо виплачувати по п’ять тисяч гривень за корову, сімейним молочним фермам, для того щоб стимулювати нарощення і зберігати. Тому український споживач завжди матиме вибір, але завжди зможе купити молочна продукція із вітчизняної сировини”, – каже заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Висоцький.

Поки держава вирішує, яким чином допомогти фермерам,вони думають, чи вигідно їм тримати корів чи ні. Щодо цін, то прогноз оптимістичний. 

Джерело: сайт Час-Дій

Читайте також: Скільки грошей українці витрачають на м’ясо – статистика від Держстату

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: