Маркування медичного обладнання й ліків: особливості та нюанси

Згідно з вимогами ДЕСТ та нормами закону, усі лікарські та медичні препарати повинні маркуватися відповідним чином. Зазвичай на них наносять код Data Matrix, який дозволяє ідентифікувати товар, відстежити його історію пересування й виробництва, починаючи від місця виготовлення й закінчуючи місцем продажу кінцевому користувачу. “Дата Матрикс” містить зашифровану інформацію про термін виготовлення та придатності, назву компанії-виробника, серійний номер і знак справжності. Достатньо навести на нього камеру смартфона, і система покаже вам всю історію товару.

Маркування медичного обладнання та ліків було введене директивою ЄС у 2019 році з метою боротьби з продажем підробок, а також для додаткового захисту користувачів. Будь-яка людина може перевірити справжність препарату в будь-який час, навіть в аптеці перед купівлею. Також директива регулює реалізацію рецептурних ліків. Тому всі виробники використовують маркування, особливо якщо вони хочуть працювати на європейських ринках.

Техніки нанесення

Для друку коду й іншої технічної інформації на медичному обладнанні використовуються спеціальні принтери. Вони бувають:

  1. Чорнильні. Друк здійснюється з відносно високою швидкістю. Чорнила висихають практично моментально, за їх допомогою можна отримати якісне та чітке зображення, яке не розпливається при контакті з водою.
  2. Лазерні. Вважаються універсальними, оскільки дозволяють здійснювати друк на різних типах матеріалів. Ці принтери можуть бути інтегровані у вже наявні виробничі лінії. Працюють максимально швидко (до 10 метрів друку за секунду). Можуть створювати як код, так і графіку.
  3. Термотрансферні. Відзначаються високою швидкістю друку, а також великим ресурсом. Ціни на витратні матеріали низькі, що знижує собівартість продукції.

Щоб підібрати підхожий принтер, рекомендуємо вам проконсультуватися з фахівцями з компанії «Домінанта». Вона займається постачанням обладнання для маркування понад 20 років і знає про нього все.

Для чого потрібні коди

Маркування лікарських засобів й устаткування дозволяє поліпшити роботу фармацевтичного ринку, знизити кількість фальсифікату та захистити кінцевого споживача. Кожен учасник отримує певні плюси від цього:

  1. Держава може контролювати обіг й отримувати податки в повному обсязі. Завдяки впровадженню Data Matrix виключається можливість продажу лікарських засобів на вторинному ринку. Наприклад, деякі державні програми передбачають видачу препаратів лікарням безплатно. При цьому медпрацівники можуть здавати їх назад в аптеки для реалізації. З кодом така можливість виключена.
  2. Виробник може стежити за тим, де і в яких обсягах продається його продукція. Це дає можливість аналізувати ринок та попит, підлаштовуючись під нього. Також маркування знижує репутаційні ризики, які виникають при підробленні товарів. Можна відразу визначити, оригінал це чи фальсифікат.
  3. Аптеки отримують можливість контролювати якість продукції та реальний термін її придатності. Також маркування допомагає боротися з нечесною конкуренцією: недобросовісні продавці не зможуть продавати фальсифікат, вторинні ліки тощо.
  4. Кінцевий користувач отримує можливість перевірити оригінальність товару в будь-який момент. Якщо код покаже, що це фальсифікат, то можна поскаржитися на аптеку з накладенням на неї серйозних штрафів.

Як бачите, від впровадження коду виграють всі учасники ринку. Саме тому маркування є обов’язковим як в Україні, так і в інших цивілізованих країнах.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: