Нардеп Соломчук пояснив, чому агрохолдингам не вигідно купувати землю с\г призначення

Земельну реформу потрібно було здійснити ще 20 років тому, коли аграрний сектор незалежної України тільки починав формуватися. Таку думку висловив член аграрного комітету України, нардеп від Рівненщини Дмитро Соломчук.

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Вчора, 12 липня у студії авторської програми українського політолога Юрія Романенка “Романенко.Беседы” політик Дмитро Соломчук розповів про своє бачення розвитку українського села.

На думку політика за приклад можна взяти успішні країни Європи, які опираються на розвиток сільського господарства. До прикладу політик навів такі країни як Данія, Нідерланди, Польща.

Коментар: “Нас можна порівнювати з Польщею, вони дали можливість полякам які займалися городництвом зареєструватися офіційно, як фермерство сімейного типу та отримувати державну підтримку. 

Це те що відбувається в Україні сьогодні. Але у Польщі це вже було 20 років тому“, – розповідає Дмитро Соломчук.

За словами політика агрохолдингам не вигідно купувати землю, для них краще владати в технології, аби “витягнути” максимум з врожаю. Реформа децентралізації має посприяти створенню у кожному селі по 20-30 фермерських господарств.

Коментар: Холдинг, у першу чергу, займається лише вирощуванням технічних культур. Його не цікавить ціна за яку може купити його товар внутрішній споживач.

У Польщі, наприклад, є великі агрохолдинги спрямовані на експорт, і малі фермерські господарства спрямовані на внутрішній ринок. Це надважливо для економічної безпеки та підвищення якості товару“, – додав нардеп.

Також політик наголосив на необхідності зміни законодавства у реєстрації господарств сімейного типу. Адже на сьогодні, реєстрацію можуть здійснити господарства від 2 до 20 Га. Через це багато менших господарств не можуть зареєструватися та отримувати держпідтримку.

Коментар: “Сьогодні цю норму потрібно знизити до 1.05 Га. Якщо взяти Західну Україну там паї в середньому 1.4 – 1.7 Га. І сьогодні багато хто хоче зробити реєстрацію і не може. 

Я думаю це буде виправлено. А де 1.05 Га – все рахувати як городництво і взагалі туди не лізти“, – резюмував Дмитро Соломчук.

Нагадаємо: 31 березня Верховна Рада України ухвалила закон, що скасував мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення, який порушував право власності громадян на майно гарантоване статтею 1 Протоколу №1 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. 

Джерело: сайт Час-Дій.

Читайте також: “Забудьте про полуницю в Польщі. Тепер є лохина Барвинівки!” – нардеп Соломчук про унікальну ферму на Житомирщині

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: