В Україні презентували нові технології у ягідництві

На базі однієї з ягідних ферм в Кагарлицькому районі Київської області почав роботу науково-інноваційний центр, орієнтований на ягідний бізнес. Далі про це пише «Агро-Центр» .

Триває міжнародна виставка «Агро-2019». На ній президент асоціації «Ягідництво України» Ірина Кухтіна розповіла про інновації в сфері ягідного виробництва.

“Цього року стартував проект з полуницею який ми давно готували. Все робиться за власні кошти, оскільки асоціація “Ягідництво України” не має додаткового фінансування. Надалі ми плануємо розвивати кілька видів діяльності. Будуть тренінги і навчання як для професіоналів різного рівня, так і початківців у цій галузі. Також ми плануємо закласти демонстраційні ділянки з різними інноваційними технологіями вирощування ягід”, – повідомляє Ірина Кухтіна

Стало відомо, чому в українських полях гине соя

За її словами, завдяки роботі Центру інновацій та технологічних досліджень фермери, які вирощують ягоду, можуть порівнювати технології та бачити результат в «живих» цифрах, що зараз дуже важливо.

Президент асоціації «Ягідництво України» Ірина Кухтіна (справа) на святі Полуниці

Також в рамках Міжнародної агропромислової виставки була презентована дорожня карта розвитку ягідництва в Україні, розрахована на 2019-2024 рр.

Дорожня карта надасть підтримку малим ягідним виробникам в комерційному розвитку і зростанню конкурентоспроможності та експорту завдяки виконанню фітосанітарних норм, техстандартів, сертифікації, модернізації інфраструктури і збільшення рівня знань про новітні технології. за словами Марини, це стратегічний рамковий документ, який відображає подальший розвиток галузі в коротко- і середньостроковій перспективі як з точки зору експортної орієнтованості, так і розвитку внутрішнього ринку.

«Мета створення дорожньої карти складається з декількох стратегічних цілей — це зміцнення поставок ягідної продукції з України (безпеку продукції, включаючи сертифікацію, поліпшення якості, вимоги ринку ЄС); зміцнення інституцій в Україні (створення Центру інновацій технологічних досліджень, програма навчання для фахівців – агрономів, технологів); стратегічний підхід уряду до підтримки розвитку галузі (мова йде про створення ягідного бренду і його популяризації), — розповідає Марина Сидоренко.

Epiroc друкуватиме запчастини для техніки на 3D-принтері (відео)

За словами Марини Сидоренко, дорожня карта — не фіксуваний документ, можливо, що в період з 2019 по 2024 рік вона буде змінюватися, і це нормальна практика.

«У карти є конкретні виконавці, цей проект буде реалізовувати не одна людина і не одна організація. Ми зі свого боку, як асоціація “Ягідництво України”, як провідна організація в галузі ягідництва, будемо за цим стежити. Наше завдання — контролювати, комунікувати з усіма причетними до цього процесу організаціями та установами і разом впроваджувати дорожню карту», — зазначає президент асоціації «Ягідництво України» Ірина Кухтіна.

Село і дрони: як використовують технології в сільському господарстві 

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: