Чому найкращі випускники обирають сферу агро?

Статистика вибору професії абітурієнтами демонструє популярність агро-сфери серед молоді. Про нелегкий вибір випускників далі пише ”Агро-Центр”, з посиланням на Аgroportal.

Зараз попит на економістів та юристів різко йде на спад, адже їх вдосталь. Проте, ці професії обирає значна кількість молоді і після закінчення “популярних” спеціальностей їм надзвичайно важко знайти роботу за фахом.

В Україні презентували нові технології у ягідництві

Згідно з даними НМЦ «Агроосвіта», кількість студентів, які навчаються в аграрних вишах з 2010/11 навчального року, зменшилася на 62%.

“Абітурієнти з високими балами розглядають провідні заклади України. Добре відомі Могилянка чи Шевченка. Отримуєш високі результати тестування – йдеш туди” – саме так говорить більшість батьків успішних учнів.

Зазначимо, що аграрний ринок України щороку змінюється та вдосконалюється: фермери працюють за новими технологіями, вертикальні теплиці вже не є новими, а корм для тварин можуть давати роботи. Агросфера – сектор економіки з новими можливостями, що постійно розвивається та самовдосконалюється.

Запровадження Зовнішнього незалежного оцінювання, зменшення чисельності випускників шкіл, все це стало причиною низької популярності студентів у аграрних закладах вищої освіти, за останні 5 років.

Проте, найбільш популярними серед абітурієнтів є спеціальності – ветеринарна медицина, лісове і садово-паркове господарство та агрономія.

Молодий киянин покинув столицю та заробляє на сирах у селі (відео)

Статистика 2018 року демонструє зростання кількості студентів у сфері агро.

Статистика популярних спеціальностей у агро сфері 2015-2018 рр.

«Були періоди, коли такі спеціальності як агрономія чи зооінженерія не мали високого рейтингу серед абітурієнтів. Але в останні роки на агрономію йдуть свідомі та мотивовані студенти. В минулому році 88% випускників нашого факультету пішли працювати за спеціальністю, — розповідає завідувач кафедри рослинництва НУБіП України, доктор сільськогосподарських наук, професор, член-кореспондент НААН, заслужений діяч науки і техніки Світлана Каленська. — Студенти вже після 3-го курсу масово працевлаштовуються саме за спеціальністю і навчаються далі за індивідуальним графіком. Університет йде їм назустріч, бо розуміємо, що навчаючись на виробництві, вони здобудуть більше практичних навиків, ніж в аудиторії».

Найчастіше агро обирають випускники, батьки яких працюють у даній сфері, або ж через те, що абітурієнти –  вихідці з села. Майбутній студент виріс в оточенні техніки, полів та праці, він знає де йому буде комфортно і не складно знайти приємну роботу.

Згідно даних НМЦ «Агроосвіта», в минулому році частка сільської молоді серед загальної кількості студентів, які навчаються в агро на денній формі, становила 46%, а на заочній — 36%, що свідчить про переважання студентів у агровишах із міст.

Epiroc друкуватиме запчастини для техніки на 3D-принтері (відео)

Аби збільшити популярність агро-факультетів для студентів, у тому числі й для іноземних. За підтримки відомих аграрних компаній на базі факультету аграрного менеджменту стартувала новітня магістерська програма “Агрокебети”, яка буде готувати універсальних спеціалістів. Випускники будуть мати знання у сфері агрономії, інженерії, тваринництві, підприємництві та основи ІТ-інновацій в агробізнесі.

«В Україні останнім часом ми чуємо докори з боку роботодавців щодо рівня підготовки сучасної молоді в закладах вищої освіти. З іншого боку — освітяни також зазначають, що бізнес недостатньо долучається до процесу підготовки сучасних студентів. І ось, нарешті, у тісній співпраці з аграрним бізнесом ми створили ту платформу, де дійсно можуть в синергії правильно спрацювати і бізнес, і освіта. Проект «Агрокебети» буде прикладом того, як може бути запроваджена модель державно-приватного партнерства із реальним результатом підготовки фахівців з тими знаннями та компетенціями, які необхідні сьогодні сучасному аграрному бізнесу», — додає декан факультету аграрного менеджменту НУБіП України Анатолій Остапчук.

Як показує минулорічний досвід, успішні абітурієнти обирають агро свідомо та впевнено. В минулому році до НУБіП України вступило близько 70 абітурієнтів-відмінників згідно балів ЗНО.

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: