Дмитро Соломчук: “Влада продає два головних ресурси України”

Прогодувати та одягнути сім’ю, оформити “наркотик” під назвою “субсидія” – такі завдання стоять перед більшістю українців зараз. Знаючи і розуміючи це, влада хоче продати два головних ресурси в Україні за безцінь. Що це за ресурси? Читайте нижче.

Головними ресурсами не може бути нафта і газ – вони з часом закінчуються і не є настільки цінними. Навпаки, з ними країна стає сировинним додатком, розвивається корупція і гальмується розвиток. Інша справа – земля та люди. Цих два “ресурси” мають безмежний потенціал. На тлі майбутньої світової продовольчої кризи – земля може стати “фішкою” України на міжнародній арені. Люди ж – основа креативної економіки і рушій будь-якого прогресу. Але з цими ресурсами треба працювати, розвивати і вдосконалювати. В Україні ж щось пішло не так.

Відтік людей. Це одна з найбільших втрат України. В нашій країні створюють такі нестерпні умови, що мільйони українців покидають свої домівки заради кращого життя чи заробітку. Підрахувати точну цифру емігрантів і трудових мігрантів дуже важко зі зрозумілих причин (так звані маятникові міграції, нелегали тощо). Проте, за даними з кількох джерел, більше 5 мільйонів осіб покинули Україну за останні кілька років, а черги на роботу в Польщі зросли в рази. 

Виїзд українців закордон вигідний владі – зменшення електорату спрощує майбутні вибори та їх перемогу.

Тому в Україні не робиться нічого, щоб залишити людей в країні. Владі це вигідно, адже “продавши” за безцінь людей, вони отримують стабільно 4-5 мільярдів доларів США валютних надходжень від заробітчан. До речі, іноземні інвестиції, для порівняння, не дотягують і до двох мільярдів. Завдяки тим сотням євро, які пересилають з заробітків українці, гривня не рухнула повністю, а в країну є хоч якісь надходження.

Продаж землі. Провладними кабінетами гуляють чутки про продаж землі цією, або вже наступною владою, передачу в оренду на 49 років китайцям земель запасу (а це можна прирівняти до продажу). Чому вони вирішують за нас, як розпоряджатися нашою землею? Спочатку розпаюйте всі землі запасів, створіть земельний банк, а тоді вже українці, спустившись з багатоповерхівок, вирішуватимуть, чи продавати свою землю.

Не можна продавати землю в умовах хаосу, це призведе лише до втрат і фатальних наслідків для України

Знову ж таки, в кулуарах мова йде про ціну в 400-500 доларів за гектар українських родючих чорноземів.

Чому такі цифри? Наприклад, у Румунії ціна одного гектару ріллі 1900 євро, в Польщі – 9000 євро. Ви хочете за безцінь позбутися землі, за яку століттями гинули наші діди? Реальна її ціна – мінімум 15 000 євро за гектар. Повірте, якщо земля належатиме українцям і вони знатимуть, скільки стабільного прибутку зможуть отримати з своєї ділянки, вони ніколи її не продадуть.

Кожен українець, маючи свій прибутковий наділ, буде оберігати його від будь-якого вторгнення – так з’явиться найсильніша армія, що складатиметься з 40 мільйонів землевласників. Але наша влада завжди обирає простіше – де можна отримати короткострокову вигоду.

Дмитро Соломчук – директор ППФ “Агро-Центр”, голова ГО “Час-Дій”

 

 

 

 

 

Редакція може не погоджуватися з думкою автора. Якщо ви бажаєте розмістити матеріал в рубрику “Блоги”, пишіть на електронну скриньку [email protected].

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: