Чому в Арктиці горять ліси й до чого це може призвести – відповідь вчених

“Зомбі-пожежі”, які тліли під арктичним льодом всю зиму, раптово спалахнули цього літа, коли розтанув сніг і лід над ними. Так показують дані моніторингу.

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Деталі: Вчені вважають, це означає, що цей рік став найгіршим для арктичних лісових пожеж за всю історію спостережень, хоча моніторинг почався всього 17 років тому.

Через пожежі в Арктиці цього літа тільки за першу половину липня виділилось стільки вуглецю, скільки за рік виділяють такі країни як Куба або Туніс. 

За даними Служби моніторингу атмосфери Copernicus, організації Європейського Союзу з моніторингу Землі, з початку червня в Арктиці сталося понад 100 пожеж.

Коментар: “Очевидно, це викликає занепокоєння. Ми дійсно не очікували побачити таку кількість лісових пожеж”, — сказав старший науковий співробітник Copernicus Марк Паррінгтон.

Так звані “зомбі-пожежі”, які відстежує Copernicus, ймовірно, тліли під льодом і снігом в багатій вуглецем торф’яної арктичній тундрі. 

Коли лід і сніг тануть, ці гарячі точки можуть запалити нові лісові пожежі в рослинності вище. Потім пожежі вивільняють з торфу вуглець і метан, парникові гази, які ще більше сприяють потеплінню планети. 

Але “зомбі-пожежі” — не єдина причина важкого сезону: удари блискавки і поведінка людей також викликають загоряння. Сезон арктичних пожеж триває з травня по жовтень, а найсильніші загоряння зазвичай трапляються з липня по серпень. 

Сезон пожеж 2019 року побив рекорди за кількістю пожеж та викиду вуглецю, але пожежі сезону 2020 вже випереджають пожежі 2019 року. За оцінкою Copernicus, з січня по серпень в результаті пожеж було виділено 244 мегатонни вуглецю. Це більше, ніж весь В’єтнам випустив в 2017 році. 

За даними Copernicus, пожежі також викликають інші забруднення, які погіршили якість повітря в Європі, Росії і Канаді. Вчені-геологи очікують, що аналогічні умови будуть мати місце в 2021 році і далі.

Коментар: “Ми знаємо, що температура в Арктиці підвищується швидше, ніж в середньому в світі, і більш теплі / більш сухі умови створять можливості для зростання пожеж, коли вони почнуться”, — сказав Паррінгтон.

Джерело: сайт НВ

Читайте також: “Вже не врятувати”: льодовики Гренландії досягли точки неповернення і далі будуть лише танути

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: