Коза і попит: чому розведення м’ясних кіз стає вигідним
Близько 60 відсотків червоного м’яса яке споживають в усьому світі — козяче. Це дієтичний продукт, багатий білком і з низьким вмістом холестерину. Поки що м’ясне козоводство для широкого споживання розвинене слабо, але, перейнявши зарубіжний досвід, цілком ймовірне відкриття нового ринку, пише “Агро-Центр”, з посиланням на “Agroxxi”.
Наприклад, у Великій Британії ринок козячого м’яса відноситься до сегментів стрімкого зростання і швидкої окупності. При більш високій ціні, ніж на м’ясо овець, виробництво козячого м’яса багато хто вважає простіше і економічніше.
Урядова підтримка поставок козячого м’яса на столи британських домогосподарств допомагає розвивати цей прибутковий сектор, оскільки фермери зараз зайняті пошуком додаткового джерела доходів. У країні діють курси для навчання фермерів м’ясного козівництва.
До м’ясних порід кіз відносяться наступні:
Іспанська м’ясна
Найбільшого поширення іспанська м’ясна порода кіз отримала в США, ставши стандартною м’ясною породою. Ці кози – нащадки тварин, завезених іспанськими дослідниками, що прямували в США через Мексику.
Іспанські кози зазвичай середнього розміру, з короткою шерстю, можуть бути різного забарвлення, але відрізняються довгими і часто звивистими рогами. Крім м’ясної індустрії, їх застосовують для контролю інвазивних чагарників, таких як крушина.
Кіко
Великі, білі, витривалі і здатні переносити всілякі кліматичні негаразди Кіко були виведені в Новій Зеландії, тваринницька індустрія якої славиться продуктивною худобою.
Кіко – кози строго м’ясного походження, з компактними м’язистими тілами і спіралевіднимb рогами. Швидко зростаючий дорослий самець досягає ваги в 136 кг! Вважається економічно вигідною породою для розведення.
Молоді дівчата з села погодилися на відверту фотосесію (фото 18+)
Бурські кози
Бурські кози (або бури) популярні в Південній Африці, славляться високими темпи зростання, плодючісті і миролюбною вдачею.
Досягнувши зрілості забою приблизно через 90 днів, вони можуть досягати ваги приблизно в 100 кг. У м’ясному козівництві бурських кіз нерідко схрещують з іншими породами, такими як альпійська і нубийская.
Оскільки кози – порівняно дрібні тварини, то вони ідеальні для розведення на невеликих ділянках, де варіантів отримання додаткового доходу не багато через обмеженого простору.
Для утримання від 5 до 7 голів кіз потрібно стільки ж простору, скільки для однієї корови. При м’ясному розведенні тварин підгодовують бовтанкою з кукурудзяної муки. Насіння бавовнику є ще однією високоенергетичною і високобілковою добавкою.
Кіз можна тримати практично де завгодно, але якщо вони мешкають в болотистій місцевості, ймовірні проблеми зі здоров’ям, особливо, з копитами. У будь-якому випадку, фермерам слід регулярно і ретельно перевіряти ноги тварин на предмет наявності виразок, зарослих копит.
Українська компанія розробила окуляри з кави та льону (фото)
Якщо ви плануєте зайнятися м’ясним козівництва, слід відразу ж закласти в бюджет витрати на огорожу, так як без електропастуха ваші вихованці здатні нанести візит на сусідську ділянку і знищити культурні рослини.
Забезпечте козам чисту і прісну воду у вільному доступі. У прохолодну погоду кози п’ють всього 2 літри в день, але влітку дорослі або годують тварини випивають від 10 і більше літрів.
Козяче м’ясо відноситься до універсальних продуктів і не має ніяких культурних чи релігійних табу. Вважається здоровим доповненням до раціону через його низький вміст холестерину в порівнянні з бараниною, яловичиною або свининою.
Повідомити про помилку
Текст, який буде надіслано нашим редакторам: