На Житомирщині відроджують стародавній спосіб бджільництва

Бортництво — спосіб бджільництва, який був популярний ще за часів Київської Русі. Суть його в тому, що бджоли утримуються у дуплах або довбаних колодах, прикріплених до дерев, пише “Агро-Центр”, з посиланням на “Seeds.org”.

Сьогодні бортьове бджільництво відроджують на півночі Житомирщини, у Поліському природному заповіднику. На території заповідника та навколо нього зосереджено майже 1800 бортей — це понад 70 відсотків усіх бортей на Поліссі.

Бджолярі планують випробувати нову конструкцію вуликів. Традиційне бортництво орієнтоване на колоди завдовжки 1,3-1,4 метра та від 50 см в діаметрі. Нині така деревина дорога. Тому вирішили спробувати виготовити борті з дощок.

Український фермер вирощує натуральний афродизіак (відео)

Бортники мають чимало професійних секретів, адже аби збудувати з простої колоди борть потрібно чимало клопоту. Важливо, аби бджолам було там комфортно і ніхто не міг забратися в їхній вулик.Разом, з тим бортник повинен мати доступ усередину, щоб прибрати та дістати мед. Є спеціальні пристосування і способи, призначені для того, щоб підняти борть на дерево й закріпити там.

Поціновувачі цілющого продукту добре розуміються на перевагах меду саме з борті. Можна сказати, що бджоли з вулика працюють на кількість, а дикі з борті — на якість.

Агроном з Франції переїхав в українське село та живе з українкою (відео)

 

За сезон одна родина диких бджіл може принести 5—7 кг меду, тоді як бджоли з вулика — 30—45 кг. Тому ціна на такий мед теж відповідна. Один літр дикого меду коштує від 250 гривень.

В селі Селезівці, яке знаходиться неподалік від центральної садиби заповідника, бортництвом займаються багато жителів. У середньому бортник має 20—30 колод, придатних для утримання бджіл, з яких насправді лише 5—15 зайняті бджолиними сім’ями.

Дикі медоносні бджоли збереглися до сьогодні лише завдяки зусиллям бортників. У наш час великі дуплисті дерева, придатні для заселення ними, у поліських лісах майже відсутні. Бортьові бджоли є необхідним елементом лісових екосистем, вони відіграють велику роль у житті лісу, запилюючи рослини.

В Україні виготовляють чорну ковбасу за секретним рецептом (відео)

Kateryna Kovalchuk

Журналіст ресурсу news.agro-center. Актуальні та не банальні новини про сільське господарство та фермерство :)

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: