Насіннєва картопля: як вибрати сорт та правильно вирощувати овоч

Картопля є надзвичайно популярним овочем. На сьогодні важко уявити собі дачу або город без цієї цінної рослини. Особливо зручно вирощувати картоплю на великій ділянці: висаджувати ранні сорти для літнього споживання та середньостиглі, як запас на зиму. Але, якщо площа ділянки обмежена, варто сконцентруватися на одному виді. У цій статті ми розповімо детальніше про особливості вибору сорту та правила посадки.

Особливості посадкового матеріалу

Купити картоплю на посадку важливо якісну, адже саме посівний матеріал — це основа результативного врожаю. Процес селекції для вибору матеріалу для посадки включає вирощування гібридних рослин з використанням насіння, а також відбір бульб згідно з їх якістю та поділ на групи відповідно до ступеня готовності до посадки.

Категорії бульб:

  1. Суперсупереліта (SSE): бульби, які проходили лабораторне вирощування та наступного року вирощувалися в полі.
  2. Супереліта (SSE).
  3. Еліта (SE).
  4. Перша, друга, третя репродукція.

Використання насіння з першої репродукції дає можливість збільшити врожайність на 40-50%, якщо хороші умови. Зазвичай вона використовується у домашніх господарствах для подальшого розмноження. Однак, тривалий період вирощування може спричинити втрату сортових характеристик внаслідок вегетативного розмноження, це явище називається виродженням.

Варто зазначити, що виродження картоплі особливо поширене на півдні та сході України і може тривати від одного до трьох років. У північних і особливо західних регіонах цей процес менш виражений, що дозволяє культивувати сорти протягом п’яти-шести років.

Особливості вирощування картоплі

Рослину необхідно захищати та оберігати від грибкових та вірусних захворювань, а також механічних пошкоджень на кожному етапі їх життєвого циклу: від висадки до збору і зберігання. Під час першого етапу важливо використовувати підготовлений ґрунт, де лунки обробляються для запобігання поширенню шкідливих мікроорганізмів. Протягом росту рослин варто виконувати регулярні обробки із застосуванням препаратів системної та контактної дії.

Після того як коренеплоди досягнуть розміру 35-60 мм, вони піддаються процедурі десикації, тобто видаленню зеленої маси. Далі бульби залишають у ґрунті протягом 20-30 днів, щоб сформувалася захисна шкірка. А от збір врожаю краще робити в суху погоду за температурного режиму від +8 до +25 °C. Для підготовки до зберігання важливо зробити такі етапи: сортування за розмірами, висушування (протягом до 14 днів) та пакування у контейнери.

Правильна технологія зберігання насіння гарантує його якість. Оптимальний температурний режим для картоплі — в межах від +3 до +4 °C. 

Як вибрати насіння для посадки

Вибір сортів для посадки є складною задачею, оскільки ідеально універсального сорту, який підходив би для всіх ситуацій, не існує. Кожен сорт має свої переваги та недоліки. 

Під час вибору сорту для посадки важливо враховувати наступні критерії:

  1. Тривалість дозрівання: ранньостиглі сорти формують бульби вже через два тижні після висадки, і на 40-й день можна вже зібрати молоду картоплю. Середньоранні мають приблизний час формування бульби в 15-20 день. Середньопізні сорти вже через 75-80 днів після висадки дають добре врожай. Пізньостиглі ж готові до збору лише через 80-95 днів, а повний період їхнього дозрівання складає 140 днів. 
  2. Гастрономічні властивості різних типів насіння. 
  3. Стійкість до хвороб та різних погодних умов.

Дачникам варто експериментувати з сортами та аналізувати результати врожаю, аби визначити для себе ідеальний варіант.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: