Птахівництво як бізнес: моменти, які слід продумати заздалегідь

Птахівництво – вигідний бізнес. М’ясо птиці та яйця завжди залишаються основними продуктами харчування. А на відміну від інших видів тварин, витрати на годування птахів нижчі. До того ж, вони швидко ростуть, що суттєво скорочує цикл виробництва. Однак при організації бізнесу слід врахувати фактори, які можуть вплинути на його прибутковість та успішність.

Напрями птахівництва: м’ясо, яйця та види птахів

Найбільш популярна ідея птахівництва – розведення курей. Можна зробити наголос на реалізації яєць або вирощувати бройлерів на м’ясо. Кури досить невибагливі, але треба подбати про управління мікрокліматом на птахофабриці. Інакше великий ризик втрати частини молодняку.

Дуже перспективне вирощування гусей, индичок та качок. Як і кури, вони швидко набирають вагу та мають високу продуктивність. Їхні яйця не підходять як їжі, але добре продаються на плем’я. Основний прибуток від:

  • м’яса та субпродуктів;
  • пуху та пера;
  • посліду, який є чудовим добривом.

Ще один перспективний напрямок – розведення різних птахів. Наприклад, перепілок та фазанів, папуг. Перших двох нерідко використовують для полювання, а останніх – як домашніх тварин.

Правильні умови утримання птиці – це важливо

Перше, що слід зробити – подбати про приміщення у сільській місцевості. Якщо поголів’я невелике, підійде дачна ділянка, за умови, що сусіди не заперечують. Для більшого масштабу бізнесу можна орендувати просторе приміщення. 

Наступний крок – створити у приміщенні сприятливі умови. Це:

  1. Хороша якість повітря та вентиляція. Встановлення системи вентиляції дозволить уникнути скупчення шкідливих газів та вологи, які можуть спричинити хвороби у поголів’я.
  2. Адекватне освітлення. Птаху для зростання та здоров’я потрібно багато світла. До того ж, якісне освітлення знижує агресію в стаді.
  3. Відповідні умови температури. Птах повинен бути захищений від спеки та холоду, щоб уникнути стресу та захворювань. У першому випадку допоможуть обігрівачі, у другому – охолодження для пташника.
  4. Гігієна. Важливо регулярно очищати приміщення та обладнання, щоб уникнути неприємного запаху, поширення вірусів та бактерій.

Повноцінне харчування також важливе. Мається на увазі постійний доступ до корму та води. На початкових етапах бізнесу, коли ще невелике поголів’я, безперебійне годування можна організувати самостійно. Але в міру розширення оптимальне рішення – придбати системи автоматичного годування, які транспортуватимуть та розподілятимуть їжу по годівницях.

Якісне обладнання для птахівництва – запорука успіху бізнесу

Не варто заощаджувати на обладнанні. Це загрожує зниженням продуктивності та якості продукції. Надійне обладнання для птахівництва – виправдане вкладення, яке несе в собі безліч переваг:

  1. Висока ефективність виробництва, адже скорочується використання електроенергії, корму та води.
  2. Зниження ризику захворювань внаслідок якісної гігієни на фермі та сприятливих умов для птахів.
  3. Підвищення якості продукції. З гарним обладнанням птах має міцне здоров’я, отримує необхідну кількість корму та води, перебуває в хороших умовах. Відповідно, якість яєць та м’яса знаходиться на високому рівні.
  4. Зниження непередбачених витрат на ремонт та заміну комплектуючих.

Вирішуючи відкрити свій птахівничий бізнес, продумайте ці моменти заздалегідь і дійте поетапно. Чіткий бізнес-план допоможе реалізувати власну справу, а інвестування в якісне обладнання забезпечить високу продуктивність та якість продукції. Це – гарантія збільшення прибутку та зниження витрат на довгостроковій основі.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: