Що їдять чемпіони: основи раціону великих спортсменів

Протягом століть спортсмени намагаються знайти ідеальний раціон харчування, який би дозволив їм демонструвати високі результати.

Відомо, що основою дієти спартанського бігуна Харміса, переможця Олімпійських ігор 668 до н.е., був сушений інжир. 

Нагадаємо, що з 4 по 20 лютого проходять зимові Олімпійські Ігри у Пекіні, де беруть участь й українські спортсмени. Знайти вигідні коефіцієнти на Ігри можна в популярній БК Олімп. Слід додати, що, аби зручно користуватися послугами цього букмекера, потрібно завантажити додаток БК на телефон. Як це зробити швидко та легко розповіли тут

Однак, починаючи з XX століття завдяки розвитку науки про харчування дієта чемпіонів стала більш збалансованою та різноманітною.

Якщо раніше спортивні досягнення пояснювали або винятковими вродженими здібностями, або затятими тренуваннями, то згодом спортсмени та тренери стали надавати все більшого значення правильному харчуванню. Сьогодні навряд чи знайдеться спортсмен, який недбало ставиться до того, що він їсть, але при цьому стабільно показує високі результати. 

Іноді організм жорстоко карає спортсменів за неправильну дієту: олімпійський чемпіон у бігу на довгі дистанції Хайле Гебреселассіє в 2007 році лідирував у Лондонському марафоні, але за кілька кілометрів до фінішу відчув біль у животі і був змушений перервати забіг. Пізніше ефіоп скоригував харчування, що дозволило йому уникнути повторення проблеми.

Універсальної системи харчування не існує: деякі спортсмени, як британський гонщик Льюїс Хемілтон, згодом приходять до вегетаріанства, інші воліють кухню рідної країни, а треті всеїдні і не проти, як найшвидша людина планети Усейн Болт, поснідати курячими крильцями. 

І все ж таки грамотна дієта багато в чому залежить від виду спорту: у якихось з них потрібна витривалість, у якихось важливіше бути гнучким і спритним, у якихось підхід до штанги триває лише кілька секунд. Характер діяльності визначає вимоги до фізичних параметрів спортсмена та його дієти.

У циклічних видах спорту (біг та велогонки на довгі дистанції, веслування, плавання) насамперед цінується витривалість, адже за поганої підготовки спортсмен може просто не дійти до кінця дистанції. 

До раціону повинні входити всі 6 груп натуральних цільних продуктів: овочі; фрукти; горіхи, насіння та олії; м’ясо, риба та морепродукти; цілісні злаки; молочні продукти. Важливою є орієнтація на якісну їжу (менше калорій, більше поживних речовин), особливо вуглеводну: вона дає від 60 до 80% усіх калорій, що спалюються у цих видах спорту. Крім того, важливо не переїдати (прислухаючись до сигналів власного апетиту) і враховувати індивідуальні особливості організму.

В ігрових видах спорту (футбол, баскетбол, волейбол, хокей тощо) основним раціоном є білково-вуглеводна їжа. Найкращий футболіст світу аргентинець Лео Мессі довгий час не уявляв собі вечір після гри без сирної піци, поки фізіотерапевт не переконав його відмовитися від шкідливої ​​солоної та солодкої їжі. 

Втім, деякі дієтологи не бачать у первісному підході Мессі жодної проблеми: буває, що за час 90-хвилинного матчу футболісти спалюють по тисячі калорій, і їх треба миттєво поповнювати. А ось головний суперник Мессі, португалець Кріштіану Роналду, є зразком правильного підходу до справи: їсть шість разів на день, не п’є алкоголь (натомість п’є протеїнові коктейлі), уникає продуктів, що містять вміст цукру (завдяки чому кількість жиру в його організмі аномально низька).

У деяких видах спорту – як, наприклад, в єдиноборствах або кінному спорті – дуже важлива вага спортсмена, що також доводиться враховувати при складанні раціону, уникаючи надміру калорійної їжі. Тяжкоатлети, які безпосередньо зацікавлені у нарощуванні м’язової маси, їдять дуже багато м’яса, яєць та іншої білкової їжі. Плавцям же життєво необхідний невеликий жировий прошарок, що допомагає їм триматися на воді, тому вони віддають перевагу висококалорійній вуглеводній їжі – все ті ж піци або макарони.

Крім того, будь-якому спортсмену дуже важливо отримувати у достатній кількості вітаміни та мінерали – нерідко вони приймаються у вигляді добавок. 

Ключовою частиною будь-якої дієти є велике споживання води, що регулює обмін речовин. Дуже популярні ізотонічні напої з великим вмістом електролітів – вони дозволяють відновити запаси магнію та калію прямо під час тренування. 

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: