Топ-10 найекологічніших та найзеленіших міст світу у 2020 році

Агентство Resonance Consultancy створило рейтинг 10 найекологічніших і найзеленіших міст світу у 2020-му році.

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Складаючи рейтинг, Resonance Consultancy дослідило 50 мегаполісів, враховуючи їхню екологічність за дев’ятьма критеріями:

  • кількість громадських зелених зон;
  • використання поновлюваних джерел енергії;
  • відсоток населення, що користується громадським транспортом;
  • рівень забруднення повітря;
  • кількість пішохідних зон;
  • доступність точок для сортування відходів;
  • доступність можливостей для компосту;
  • кількість ринків із місцевої фермерської продукцією.

1. Відень, Австрія

За результатами дослідження, Відень – “найзеленіше” місто світу. Парки складають половину міського простору, а система громадського транспорту вважається однією з найрозвиненіших у Європі.

До того ж 30% електроенергії у столиці Австрії отримують із поновлюваних джерел. Зокрема, Австрія до 2040 року хоче стати “кліматично нейтральною” та бути піонером у Європі із захисту клімату.

2. Мюнхен, Німеччина

Друге місце рейтингу посідає Мюнхен завдяки впровадженню інноваційної системи високошвидкісного громадського транспорту. Тут також  значно скоротили користування автівками.

3. Берлін, Німеччина

У столиці Німеччини мінімальне в Європі споживання води на душу населення.

4. Мадрид, Іспанія

У місті багато зелених насаджень, пішохідних зон та ботанічних парків, плануванням яких займалися знамениті архітектри Іспанії: Франческо Сабатіні, Хуан де Вільянуева та інші.

5. Сан-Пауло, Бразилія

Місто відоме завдяки великій кількості фермерських ринків. Крім того, воно належить до найбільших споживачів поновлюваної енергії в усьому світі.

6. Манчестер, Велика Британія

У місті чудово розвинена система громадського транспорту та великий вибір фермерських ринків.

7. Лісабон, Португалія

Португальська столиця може похвалитися найбільшими в Європі ринками фермерів, а також амбітними програмами з переробки та компостування.

8. Сінгапур

Мрія про екологічне місто – реальність Сінгапура. Сади біля затоки в центрі Сінгапура. Сонячні супердерева, що працюють на сонячній енергії. Місто створює зелені простори не лише для естетики. Міські лідери одержимі демографічним прогнозуванням та стійкістю міста – вони перетворюють великі паркові ділянки в “терапевтичні сади”, призначені для людей похилого віку.

9. Амстердам, Нідерланди

48% усіх поїздок у центрі міста здійснюються на велосипеді. У місті розвинені пішохідні зони, велосипедні парковки. Система громадського транспорту, до якої належать ще й  човни, ще дужче доповнює привабливість міста.

10. Вашингтон, Сполучені Штати Америки

Столиця Америки завжди була недооціненим зеленим оазисом, переповненим громадськими майданами та парками. Місто також може похвалитися дивовижною кількістю фермерських ринків.

Джерело: сайт Best Cities

Читайте також: “Промоція місцевих фермерів”: в Україні запрацює унікальний агро-ярмарок

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: