7 кроків, які необхідно зробити агросектору, щоб вистояти перед змінами клімату

Як агросектору вижити в умовах зміни клімату – поради експертів.

Детальніше про це розповідає Агроцентр.

Коментар: Коли громада поінформована і розуміє, що відбувається в резерваті, які зміни мають місце (опускаються ґрунтові води, падає обсяг врожаю) – тоді її можна максимально залучати до процесу екосистемної адаптації“, – вважає менеджер проєкту “Фонд Міхаеля Зуккова” Інна Роман.

Деталі: Аграрії мають адаптувати посіви, збирання врожаю до зміни клімату та перейти на рідкі добрива. В країні потрібно змінити суцільні вирубки на вибіркові та заліснювати водозахисні смуги. 

Для того, щоб вистояти перед змінами клімату, аграріям необхідно:

  • Відновлення та заліснення прибережних водозахисних смуг. Загалом потрібне зростання кількості лісосмуг та захисних лісів. До цього мають бути залучені громади. (Інна Романн).
  •  Змінити суцільні вирубки на вибіркові, відновлення змішаних та листяних лісів на місці монокультурних хвойних. Взяти за правило залишати певну кількість мертвої деревини після рубок у лісі (Анатолій Смалійчук, національний координатор проєктів Фонду Міхаеля Зуккова в Україні).
  • Запровадження систем моніторингу та попередження пожеж в лісах (Анатолій Смалійчук).
  • Використання крапельного зрошування, мульчування, покривних культур і тих видів оранки, які зберігають вологу в ґрунті. (Анатолій Смалійчук, Марія Колесник, заступниця директора ProAgro Information Company).
  • Заболочувати повторно осушені територія, звідки беруть початок водні артерії. Завдяки цьому збільшаться водні запаси та знизиться виділення вуглецю, збережеться біорізноманіття та зменшиться ризик пожеж. (Анатолій Смалійчук, Іна Романн).
  • Обирати для посадки більш теплолюбні культури та більш посухостійкі сорти, адаптувати посів та збирання врожаю до зміни сезонів в Україні. (Анатолій Смалійчук, Марія Колесник).
  • Під час весняного підживлення використовувати лише рідкі добрива, щоб не посилювати дефіцит вологи у ґрунті. (Марія Колесник).
  • Вчасно боротися зі шкідниками. Адже вони розмножуються через теплі зими (Марія Колесник).

Джерело: сайт LandLord

Читайте також: В Україні виробництво молока різко падає

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: