Цукровий завод на Вінниччини побудували французи

Нині у Вінницькій області функціонує 7 діючих цукрових заводів. Один із них – гайсинський цукровий завод, що має більш ніж 100-річну історію цукроваріння. Першими взялись за цю справу на Поділлі французькі підприємці Салокруппа і де Молінарі Галло 118 років тому.

У 1959 році на заводі з’явилась ТЕЦ, тоді ж механічні агрегати були замінені на електричні. З роками був збудований бурякопереробний цех з дифузійним апаратом безперервної дії. З 2006 року почалось нове життя заводу, бо він запустився після 4-ьох років пустування. Нині на заводі нове європейське обладнання, модернізація якого коштувала 45 млн доларів.

Директор Андрій Раєнок розповідає, що виробничий сезон у ц.р. триватиме 100 днів і за цей час потрібно буде переробити 700 тисяч тонн солодкого білого золота. За одну добу завод приблизно переробляє 7,5-7,7 тис. тонн

А цукор із буряків отримують таким чином. Буряки поступають на кагатне поле, де його миють. Потім подають до бункера заводу. Далі він прямує до бурякорізки, де він подрібнюється до розмірів стружки. Вже зі стружки добувають сік, який проходить очистку. Таким чином випаровується надлишок вологи та з’являється сироп з якого і кристалізується цукор. Потім його добре просушують та розфасовують для продажу.

І до речі, гайсинський цукор можна купити не тільки в Україні, а й у країнах Європи, Азії та Африки.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: