Коли треба садити капусту і як це правильно робити

Капусту найчастіше розводять розсадним способом. Однак для гарного врожаю мало виростити здорову і міцну розсаду — її потрібно правильно і вчасно висадити у відкритий ґрунт. 

У дачників-початківців нерідко виникають питання, пов’язані з цією процедурою, інформує Ukr.Media.

Який ґрунт полюбляє капуста

Щоб капуста порадувала урожаєм, потрібно подбати про вибір відповідного місця для грядки, де ви будете висаджувати розсаду.

Капуста полюбляє ґрунт з нейтральним рівнем кислотності. Якщо ґрунт на вашій ділянці кислий, необхідно зайнятися його вапнуванням. Для цього восени внесіть на майбутню грядку гашене вапно або крейду. Навесні для цієї мети можна використовувати гіпс або доломітове борошно. Кількість необхідних для розкислення ґрунту речовин залежить від рівня його кислотності.

Капусту на кислих ґрунтах або за умов підвищеної температури і вологості часто вражає найстрашніше капустяне захворювання — кіла. Ефективних способів боротьби з кілою не існує, тому єдина можливість уберегти свої посадки від захворювання — профілактичні заходи. У якості профілактики використовуйте фунгіциди. За тиждень до висадки розсади капусти у відкритий ґрунт обробіть землю бордоською сумішшю (розчиніть 10 ст. л. на 10 л води) або Фітоспорином (1 ст. л. препарату на 10 л води), а потім додайте золу. Фунгіцид захистить посадки від грибкових захворювань, а зола знизить рівень кислотності і збагатить ґрунт необхідними капусті мікроелементами.

Читайте також: Як приготувати добриво з кропиви, щоб збагатити ґрунт поживними речовинами

Капусті потрібна сонячна ділянка з глибоким — понад 2 м — рівнем залягання ґрунтових вод. Хоч цей овоч і вологолюбний, однак постійний застій води негативно впливає на його кореневу систему і може призвести до загнивання коріння.

Під час вибору місця також зверніть увагу на попередників, що зростали тут минулого сезону. Краще за все висаджувати капусту після пасльонових, бобових, огірків, моркви, цибулі або часнику. На колишнє місце повертати капусту можна не раніше, ніж через 3-4 роки. Якщо ж овоч був вражений кілою, то цей термін збільшується до 7 років — саме стільки живуть спори кіли у ґрунті.

Коли висаджувати капусту у відкритий ґрунт

Час висадки розсади капусти залежить не лише від регіону, але і від сорту капусти: ранньостиглі сорти висаджують раніше, сорти пізнього терміну достигання — пізніше.

Щоб точно визначити, коли висаджувати капусту у відкритий ґрунт у вашій місцевості, орієнтуйтеся на погоду і зовнішній вигляд рослин:

  • висаджувати ранню капусту можна після того, як вночі встановиться стабільна додатна температура повітря, не нижча за 8-10° С. У середній смузі такий період зазвичай настає наприкінці квітня — на початку травня. Але в цьому році весна досить прохолодна, тому тільки наприкінці травня нічна температура набула потрібного для капусти значення. Середньо- і пізньостиглі сорти висаджують приблизно через 2-3 тижні після ранніх;
  • до моменту висадки у відкритий ґрунт на розсаді повинно бути не менше 4-5 справжніх листочків;
  • дачники з досвідом для визначення термінів висаджування розсади капусти у відкритий ґрунт орієнтуються на квітнення черемхи. За багаторічними спостереженнями, цей період збігається з останніми нічними заморозками. Після завершення квітнення черемхи морозів вже не має бути;
  • народні прикмети радять висаджувати ранню капусту тоді, коли відквітли нарциси, а більш пізню — після квітнення каштанів.

За два тижні до посадки розсади у відкритий ґрунт займіться загартовуванням сіянців. У перші 3-4 дні виносьте рослини (або відкривайте вікна у приміщенні, де знаходиться розсада) на кілька годин. Щодня збільшуйте час їх перебування за вуличних умов. За 2-3 дні до пересадки залиште ємності з сіянцями на вулиці на весь день. Підготована таким чином розсада легше перенесе стрес, пов’язаний зі зміною місця вирощування.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: