Лісники побудували у себе теплицю (ФОТО)

Приємно споглядати за позитивними практиками, що націлені на відтворення природних надбань, а особливо – лісу. Вінницький край в цьому напрямку вміє та знає як працювати, адже самостійно розводить унікальні саджанці дерев та закладає нові площі “легень” України.

Так, близько 100 тис. шт. посадкового матеріалу нині вирощують в сучасному розсаднику, що розташований в центральній садибі ДП “Вінницький лісгосп”. Керівництво установи директор В.Попельнюк та головний лісничий Є. Ільченко із дня у день працюють над тим, аби лісистість області досягала найвищий показників.

Цієї весни на підприємстві була збудована теплиця польського виробництва площею 500 кв. м. В ній вирощують сіянці деревних та чагарникових порід – дуба звичайного, береки лікарської, модрини, псевдотсуги. А це орієнтовно біля 80 тис. шт. сіянців. Посадковий матеріал вирощують в палетах багаторазового використання, які заповнені субстратом.

Для загартування посадковий матеріал переміщено в новозбудований піднавіс площею 500 кв. м. з автоматизованою системою поливу. Окрім того, є ще один піднавіс площею 400 кв. м., який збудували для вирощування декоративного посадкового матеріалу.

На сьогодні у розсаднику вирощують більше 40 різновидів декоративних рослин, всього 15 тис. шт. Територія розсадника має приємний вигляд, адже над її декором попрацювали ландшафтні дизайнери.

Аби не бути багатослівними, ось короткі дані роботи держлісгоспу. Отож, щорічно там заготовляється 17-18 тонн лісового насіння, вирощують 1,2 – 1,5 млн. шт. стандартного посадкового матеріалу. Асортимент вирощування – 55 найменувань.

Вирощування садивного матеріалу сосни звичайної збільшено з 40 тис. шт. до 81 тис. шт., модрини – з 7 до 20 тис. шт., горіха чорного – з 35 до 48 тис. шт., груші – з 10 до 35 тис. шт., черешні – до 6 тис. шт. Це дасть можливість вводити в культури дуба звичайного інші цінні породи дерев, які більш пристосовані до посушливих умов.

І дещо цікаве про таке дерево, як модрина на Вінниччині. Вона насправді непритаманна для подільського регіону. Але на думку фахівців, це дерево високопродуктивне, швидко росте, потребує меншого догляду, стійке до хвороб. Модрина досягає зрілості через 60 років, тоді як дуб – через століття.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: